Sastojci:
- 500 ml vrhnja za šlag
- 180 g napolitanke od lješnjaka
- 180g pečenog lješnjaka
- 450 g šećera
- 1 l mlijeka
- 40 g želatina u granulama
Priprema:
U jednu šerpu sipati 200 g šećera i staviti na laganu vatru da se otopi.Kada se šećer otopi staviti papir za pečenje na jednu tacnu ,sipati otopljeni šećer i ostaviti da se hladi.Napolitanku staviti u zamrzivač.
Od 1 l mlijeka odvojiti 10 kašika i sipati u želatin ostaviti 10-tak minuta da želatin nabubri.Ostatak mlijeka sipati u veću šerpu ,dodati 250 g šećera i staviti na vatru da mlijeko proključa.Kada mlijeko priključa skinuti sa vatre ,zatim opet par kašika proključalog mlijeka sipati u pripremljeni želatin malo izmješati i želatin dodati u proključalo mlijeko.Odmah mikserom izmiksati mlijeko i želatin.Ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.Napolitanku izvaditi iz zamrzivača,otopljeni šećer izlomiti, sipati sve u blender i na kraju dodati lješnjak.Sve dobro izblendirati i ostaviti u jednu zdjelu.
Vrhnje za šlag izmiksati,zatim dodati ohladjeno mlijeko koje treba da bude nešto gušće od jogurta i sve dobro sjediniti(izmješati).
Jednu veću šerpu obložiti prozirnom folijom,sipati pripremljeni posip,zatim pripremljeni fil i tako dok ne potrošite sastojke na kraju treba da bude posip ,šerpu poklopiti odgovarajućim poklopcem i ostaviti tortu u frižider preko noći.Sutra dan ,tortu prebaciti na veću okruglu tacnu ili stalak za torte ,tako što ćete kada sklonite poklopac sa šerpe staviti tacnu i šerpu okrenuti.Na kraju lagano odstraniti prozirnu foliju,ukrasiti tortu po želji,mada i bez ukrašavanja izgleda super.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar