Minina kuhinja

petak, 18. listopada 2019.

Ledene kocke

Ukusne i sočne

Sastojci za koru:
- 4 jaja
- 80 g brašna
- 20 g kakao
- 10 g šećera
- 1 prašak za pecivo

Preliv za koru:
- 250 ml vode
- 10 g šećera

Sastojci za kremu:

- 1 l. mlijeka
- 250 g margarina za kolace
- 200 g šećera
- 80 g gustina
- 80 g brašna

Sastojci za glazuru:

- 250 g čokolade za kuhanje
- 5 kašika ulja

Priprema:
Smjesa za koru ,odvojiti bjelanca od žumanjaka izmiksati bjelanca postepeno dodati šećer mutiti Dok ne budu bjelanca čvrsta,zatim stavljati jedno po jedno zumance i miksati.U umućenu smjesu dodati brašno,prašak za pecivo,kakao i lagano umjesati kašikom da se sastojci sjedine.Pleh srednje veličine namazati sa malo ulja i,posuti sa malo brašna .Zatim istresti pripremljenu smjesu i staviti na pečenje .Rernu zagrijati na 200 stepeni, peći 20-tak minuta.Kada se ispeče ostaviti da se hladi.

Priprema kreme:
U jednu manju posudu odvojiti 200 ml mlijeka ,ostalih 800 ml mlijeka sipati u veću šerpu i staviti da proključa.U odvojenih 200 ml mlijeka staviti šećer,gustin i brašno sve dobro izmješati da ne bude grudvica i dodati u proključalo mlijeko .Smjesu mješati do se ne zgusne zatim skinuti sa vatre i ostaviti da se hladi prekriti prozirnom folijom Krema potpuno treba da bude hladna .Za to vrijeme umutiti margarin pomješati ga sa kremom i sve zajedno izmiksati.

Priprema preliva za koru:
Vodu i šećer staviti da se kuha 5 minuta,i sa vrućim sirupom ravnomjerno preliti hladnu koru ostaviti da upije sirup.

Premazati pripremljeni fil preko kore ostaviti u frižider na hladjenje 15-tak minuta,za to vrijeme pripremiti glazuru na pari otopiti čokoladu i dodati ulje.
Tako vruću glazuru preliti preko fila i ostaviti na hladjenje 2-3 sata.

Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar