Minina kuhinja

utorak, 24. rujna 2019.

Knedle sa šljivama

Sastojci:

- 1-2 kg krompira
- 2 kašike ulja ili maslaca
- 1 mala kašika soli
- 2 jaja
- 300 g glatkog brašna
- 500 g šljiva
- 100 g šećera
- 70 ml ulja
- 150 g prezle
Priprema:

U šerpu staviti krompir, prstohvat soli  i kuhati 20-25 min.
Kada se krompir skuha oguliti ga ,ako to predhodno niste uradili i izgnječiti ga.Ostaviti 20- tak minuta da se prohladi ,treba da bude mlako.Dodati u krompir ulje ili maslac malu kašikicu soli,jaja i izmješati,zatim dodati brašno pa sjediniti masu.Tjesto treba da bude ljepljivo.
Šljivama izvaditi koštice.
Prije nego počnete oblikovati knedle pripremiti šerpu sa ključalom vodom i dodati jednu malu kašikicu soli.
Blago namočite ruku ,tek nekoliko kapi vode na dlan i mozete da oblikujete knedle ,u svaku šljivu stavite kašikicu šećera ,kada ih obikujete stavljate na kuhanje u već pripremljenu ključalu vodu,i pustiti ih da se kuhaju dok ne izadju na površinu.
U tavu nasuti 70 ml ulja i prezlu  propržiti ne duže od 1 minutu,skuhane knedle stavljati u tavu i uvaljati u prezlu ,kada knedle budu gotove malo posuti šećerom i poslužiti.

Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar