Minina kuhinja

četvrtak, 2. siječnja 2020.

Lazanje

Sastojci:

- 1 pakovanje Barilla lazanje
- 300 g mljevenog mesa
- 1 manja glavica crvenog luka
- 1 tegla Bolgnese umaka
- 1 kašikica vegete
- 1 kašikica soli
- 1 kašikica bibera
- 300 g sira trapista

Sastoci za bešamel:

- 3 kašike brašna
- 3 kašike ulja
- 300 ml mlijeka

Priprema:

U veću šerpu sipati vodu sa par kapi ulja da prokuha.Kuhati 1-2 minute list po list lazanja.
U jednu dublju tavu sipati ulja,propržiti luk,zatim dodati mljeveno meso,sol,vegetu,biber i propržiti sve skupa.Na kraju dodati sos bolgnese i još minutu do dvije kuhati na laganoj vatri.
Priprema bešamela:
U jednu manju šerpu sipati ulje,dodati brašno i na laganoj vatri brašno propržiti ne smije vam potamniti brašno,zatim polagano dodavati mlijeko uz konstantno mješanje da se ne bi stvorile grudvice ,kada se zgusne skloniti sa vatre.
U četvrtastu tepsiju srednje veličine redati skuhane lazanje posipati bešamelom ,zatim stavljati mljeveno meso,sir trapist koji ste narezali na tanke kriškice i tako ponavljati postupak dok ne potrošite sve sastojke .Na kraju odozgo trebaju biti listovi lazanja koje ćete malo preliti bešamelom i sirom trapistom.Tako pripremljene lazanje peći u 20-tak minuta na 180 stepeni.
Kada budu gotove rezati na kocke i poslužiti.

Prijatno!



Nema komentara:

Objavi komentar