Minina kuhinja

ponedjeljak, 20. siječnja 2020.

Ruske kape

Sastojci za biskvit:

- 5 jaja
- 11 kašika šećera
- 11 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 5 kašika kakao

Sastojci za fil:

- 4 kašike gustina
- 5 kašika šećera
- 2 kašike brašna
- 500 ml mlijeka
- 200 g maslaca ili margarina
- 100 g kokosa

Glazura:

- 100 g čokolade
- 80 g maslaca ili margarina

Priprema biskvita:

U jednu vecu posudu staviti jaja,šećer i izmiksati mikserom,u brašno dodati prašak za pecivo,kakao i promješati kašikom.Zatim dodati u izmiksana jaja i sve skupa dobro sjediniti mikserom.Pleh ili tepsiju srednje veličine obložiti papirom za pečenje,istresti smjesu i peći 25-30 minuta na 180 stepeni.Kada biskvit bude gotov ostaviti na hladjenje i odstraniti papir za pečenje.Biskvit rezati u krugove manjom čašom ili šalicom za kafu,ako su vam deblji krugovi možete ih prerezati nožem vodoravno da od jednog kruga dobijete dva.

Priprema fila:

U jednu posudu sipati šećer,gustin,brašno i malo mlijeka od 500 ml,sve dobro izmješati da ne bude grudvica.Ostatak mlijeka sipati u jednu šerpu staviti na vatru da prokuha,kada mlijeko prokuha dodati pripremljene sastojke koje smo sjedinili da se još 5 minuta kuhaju na srednjoj temperaturi uz konstantno mješanje.Kada je fil gotov presuti ga u drugu posudu prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.U potpuo ohladjeni fil dodati maslac sobne temperature i dobro sjediniti mikserom.
Fil sipati u špricu za šlag ili manjom kašikom nanositi na pripremljeni biskvit ,ako ste prerezali krugove na jedan dio nanesete fil zatim drugi dio preko fila,a ako niste prerezali na jedan krug biskvita stavljate fil,a drugi krug biskvita preko fila ,okolo nanositi fil ,uvaljati u kokos i redati na jednu tacnu.

Priprema glazure:


Čokoladu i maslac otopiti na pari ,malo prohladiti i svaki kolač premazati.Kolač ostaviti par sati na hladjenje.

Prijatno!





Nema komentara:

Objavi komentar