Bosanska tradicionalna poslastica
Sastojci:
- 8 jabuka
- 1 l vode
- 500 g šećera
- 1 limun
- 120 g mljevenih oraha
- 2 kašike šećera u prahu
- 70 ml mlijeka
- 1 šlag pjena
- malo mljevenih oraha za dekoraciju
- vanilin šećer
Priprema:
Jabuke oljuštiti,izvaditi sredinu jabuke spravicom za bušenje ili nožem.
Limun izrezati na kolutiće i premazati svaku jabuku da ne bi potamnile.
U veću šerpu sipati vodu ,dodati šećer,vanilin šećer i iscjediti jedan limun ,stavite na vatru da voda proključa,kada proključa stavite jabuke poklopite šerpu i kuhajte 5 minuta na srednjoj jačini,nakon 5 minuta okrenite jabuke i kuhajte još 5 minuta,vodite računa da ih ne prekuhate da se ne bi raspale.Kada su jabuke gotove izvaditi ih i ostaviti da se potpuno ohlade.
U drugu šerpu sipajti mlijeko ,dodati šećer u prahu promješati i zagrijati da bude vruće ne da proključa.
U mljevene orahe sipati vruće mlijeko i promješati dok se smjesa ne sjedini.
Ohlađene jabuke poredati u dublju posudu ja koristim cetvrtastu tepsiju,jabuke punite orasima manjom kašikom ili špricom kako vam je lakše .Agda u kojoj su se kuhale jabuke dodati na svaku jabuku po malo da bi bile sočne .
Šlag umutiti ,ukrasiti jabuke i posuti malo orasima.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar