Sastojci:
- 12 šoljica brašna
- 3 jaja
- 3 šoljice šećera
- 3 šoljice ulja
- 1 prašak za pecivo
- 50 g kokosovog brašna
Sastojci za agdu:
- 9 šoljica vode
- 9 šoljica šećera
Priprema:
U jednu veću zdjelu staviti jaja umutiti viljuškom,dodati šećer pa još umutiti,zatim dodati ulje pa još malo umutiti.Brašno pomješati sa praškom za pecivo i dodati u umućenu smjesu,sve skupa dobro sjediniti,ako vam tijesto bude ljepljivo možete dodati još jednu šoljicu brašna.Oblikovati hurmašice i redati ih u pouljenu tepsiju.Peći na 180 stepeni 25 minuta.
Priprema agde:
Šećer i vodu promješati i kuhati oko 25-30 minuta,kada agda bude gotova ohladiti je u potpunosti.
Kada hurmašice budu gotove vruće preliti hladnom agdom i posuti kokosom.
Prijatno!
Minina kuhinja
utorak, 10. prosinca 2019.
subota, 30. studenoga 2019.
Pizza
Sastojci:
- 300 g brašna
- 1 jaje
- jedna kašikica kvasca
- jedna kašikica soli
- jedna šolja toplog mlijeka
- sir gauda
- salama
- origano po želji
Priprema:
U jednu posudu sipati brašno,kvasac,sol,jaje i sve zamjesiti toplim mlijekom.Ostaviti 30 minuta da tijesto malo nadodje.Kada tijesto odstoji razviti ga , tepsiju nećete koristiti standardno nego je okrenuti naopako,namazati malo uljem i staviti papir za pečenje.Razvijeno tjesto staviti na tepsiju,namazati kečapom ,posuti naribani sir,naribanu salamu ,po želji origano i na kraju još posuti kečapom .Peći 20 minuta na 180 stepeni.
četvrtak, 28. studenoga 2019.
Torta gotova za 10 minuta
Sastojci:
- 300 g mljevenog petit keksa ili plazme
- 150 g maslaca
- 500 ml slatkog vrhnja za šlag
- 3 kašike eurokrema
- 100 g čokolade ganaše
Priprema:
Otopiti maslac na pari,u jednu posudu sipati keks ,dodati otopljeni maslac i sjediniti smjesu.U kalup pripremljenu smjesu rasporediti i ostaviti u frižider na hladjenje dok se filovi pripreme.U veću posudu sipati 250 ml vrhnja i izmiksati ,u izmiksano vrhnje dodati eurokrem i dobro sjediniti.Preostalih 250 ml vrhnja izmiksati .Prvo premazati crni fil ,zatim bijeli i ostaviti 45 minuta na hladjenje.Dok se torta hladi pripremiti ganaše čokoladu tako što ćete je otopiti na pari.Kada se torta ohladila ukrasti je ganaše prelivom.
Prijatno!
- 300 g mljevenog petit keksa ili plazme
- 150 g maslaca
- 500 ml slatkog vrhnja za šlag
- 3 kašike eurokrema
- 100 g čokolade ganaše
Priprema:
Otopiti maslac na pari,u jednu posudu sipati keks ,dodati otopljeni maslac i sjediniti smjesu.U kalup pripremljenu smjesu rasporediti i ostaviti u frižider na hladjenje dok se filovi pripreme.U veću posudu sipati 250 ml vrhnja i izmiksati ,u izmiksano vrhnje dodati eurokrem i dobro sjediniti.Preostalih 250 ml vrhnja izmiksati .Prvo premazati crni fil ,zatim bijeli i ostaviti 45 minuta na hladjenje.Dok se torta hladi pripremiti ganaše čokoladu tako što ćete je otopiti na pari.Kada se torta ohladila ukrasti je ganaše prelivom.
Prijatno!
srijeda, 27. studenoga 2019.
Crni kolač
Jednostavna priprema
Sastojci:
- 3 jaja
- 80 ml ulja
- 50 ml vode
- 3 kašike kakao
- 100 g čokolade za kuhanje ili mliječne
- 170 g brašna
- pola kesice praška za pecivo
- 50 ml soka po želji, ja sam koristila sok od višnje
- 2 kašike šećera u prahu
Priprema:
Jaja i šećer umutiti mikserom,brašno,kakao,prašak za pecivo skupa pomješajte u to dodajte ulje,vodu otopljenu čokoladu i umućena jaja sa šećerom.Sve skupa izmješajte i pecite na 180 stepeni 20-tak minuta u manjem plehu.Kada se biskvit ispeče ostaviti ga da se ohladi zatim preliti sokom po želji i posuti šećerom u prahu.Kolač rezati u kocke i poslužiti.
Prijatno!
Sastojci:
- 3 jaja
- 80 ml ulja
- 50 ml vode
- 3 kašike kakao
- 100 g čokolade za kuhanje ili mliječne
- 170 g brašna
- pola kesice praška za pecivo
- 50 ml soka po želji, ja sam koristila sok od višnje
- 2 kašike šećera u prahu
Priprema:
Jaja i šećer umutiti mikserom,brašno,kakao,prašak za pecivo skupa pomješajte u to dodajte ulje,vodu otopljenu čokoladu i umućena jaja sa šećerom.Sve skupa izmješajte i pecite na 180 stepeni 20-tak minuta u manjem plehu.Kada se biskvit ispeče ostaviti ga da se ohladi zatim preliti sokom po želji i posuti šećerom u prahu.Kolač rezati u kocke i poslužiti.
Prijatno!
utorak, 19. studenoga 2019.
Šampita
Sastojci:
- 6 kašika šećera
- 6 jaja
- 6 kašika mlijeka
- 6 kašika brašna
- 6 kašika ulja
- pola kesice praška za pecivo
Sastojci za agdu:
- 200 ml vode
- 22 kašike šećera
- jedan vanilin šećer
Priprema:
Žumanjca odvojiti od bjelanaca.Žumanjca sa šećerom dobro izmiksati,zatim dodati mlijeko,miksati,dodati ulje miksati,i na kraju dodati brašno pomješano sa praškom za pecivo i dobro sjediniti smjesu.Pleh ili tepsiju u kojoj pečete koru premazati uljem istresti smjesu i staviti na pečenje 15- tak minuta na 180 stepeni.Dok se kora peče,pripremiti agdu koja mora prokuhati ,i biti na vatri još 2 minute uz povremeno mješanje.
U većoj posudi miksati bjelanca u čvrsti snijeg dok se kora još peče,zatim pripremljenu agdu dok je još vruća sipati postepeno u bjelanca i svo vrijeme miksati .Kada je kora gotova ,dobro izmućena bjelanca mažemo na koru i još par minuta vratiti u zagrijanu rernu da se bjelanca malo zapeku.Nakon toga staviti na hladjenje pola sata.Kada se ohladi ukrasiti naribanom čokoladom i rezati u kocke.
Prijatno!
- 6 kašika šećera
- 6 jaja
- 6 kašika mlijeka
- 6 kašika brašna
- 6 kašika ulja
- pola kesice praška za pecivo
Sastojci za agdu:
- 200 ml vode
- 22 kašike šećera
- jedan vanilin šećer
Priprema:
Žumanjca odvojiti od bjelanaca.Žumanjca sa šećerom dobro izmiksati,zatim dodati mlijeko,miksati,dodati ulje miksati,i na kraju dodati brašno pomješano sa praškom za pecivo i dobro sjediniti smjesu.Pleh ili tepsiju u kojoj pečete koru premazati uljem istresti smjesu i staviti na pečenje 15- tak minuta na 180 stepeni.Dok se kora peče,pripremiti agdu koja mora prokuhati ,i biti na vatri još 2 minute uz povremeno mješanje.
U većoj posudi miksati bjelanca u čvrsti snijeg dok se kora još peče,zatim pripremljenu agdu dok je još vruća sipati postepeno u bjelanca i svo vrijeme miksati .Kada je kora gotova ,dobro izmućena bjelanca mažemo na koru i još par minuta vratiti u zagrijanu rernu da se bjelanca malo zapeku.Nakon toga staviti na hladjenje pola sata.Kada se ohladi ukrasiti naribanom čokoladom i rezati u kocke.
Prijatno!
srijeda, 13. studenoga 2019.
Priprema lososa
Sastojci:
- 1 pakovanje file lososa
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 limun
- malo sviježeg peršina
- malo vegete
- soli po želji
- začina za ribu po želji
- 5-6 krompira
- 1 manja glavica crvenog luka
- 3 lista blitve
Priprema:
Losos odmrznuti, u jednu posudu staviti tri kašike maslinovog ulja,soka od pola iscijedjenog limuna,kašikicu vegete,soli po želji,jednu kašikicu začina za ribu i sitno isjeckanog peršina.Sve kašikom sjediniti,kada nam se losos odmrznuo marinadu cemo preliti preko lososa.Tepsiju prekriti folijom poredati losos i dvije tri kriške limuna staviti u tepsiju izmedju lososa.Peći 15-20 minuta na 180 stepeni.
Krompir oguliti staviti u jednu šerpu da se kuha,u drugu šerpu staviti blitvu i obariti.
Kada se krompir skuha rezati ga na manje komadice u jednu zdjelu,obarenu blitvu takodjer izrezati i dodati u krompir,dodati crveni luk izrezan u kockice,kašiku maslinovog ulja,preostalo manje od pola limuna iscijediti u krompir i sve izmješati.
Kada je losos pečen možete ga poslužiti.
Prijatno!
- 1 pakovanje file lososa
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 limun
- malo sviježeg peršina
- malo vegete
- soli po želji
- začina za ribu po želji
- 5-6 krompira
- 1 manja glavica crvenog luka
- 3 lista blitve
Priprema:
Losos odmrznuti, u jednu posudu staviti tri kašike maslinovog ulja,soka od pola iscijedjenog limuna,kašikicu vegete,soli po želji,jednu kašikicu začina za ribu i sitno isjeckanog peršina.Sve kašikom sjediniti,kada nam se losos odmrznuo marinadu cemo preliti preko lososa.Tepsiju prekriti folijom poredati losos i dvije tri kriške limuna staviti u tepsiju izmedju lososa.Peći 15-20 minuta na 180 stepeni.
Krompir oguliti staviti u jednu šerpu da se kuha,u drugu šerpu staviti blitvu i obariti.
Kada se krompir skuha rezati ga na manje komadice u jednu zdjelu,obarenu blitvu takodjer izrezati i dodati u krompir,dodati crveni luk izrezan u kockice,kašiku maslinovog ulja,preostalo manje od pola limuna iscijediti u krompir i sve izmješati.
Kada je losos pečen možete ga poslužiti.
Prijatno!
Šarena torta gotova za 10 minuta
Jednostavna,a mnogo ukusna ..
Sastojci:
-Kockaste tamne kupovne kore (jedno pakovanje)
- 500 ml slatkog vrhnja
- 100 g bijele čokolade
- 100 g šarenih mrvica
- 100 ml mlijeka
- 2 pakovanja šarenih milka bombona
- 1 pakovanje crvene boje u prahu
Priprema:
Kore poredati jednu na drugu i prerazati ih preko pola na dva jednaka dijela,da dobijete šest manjih kora.250 ml vrhnja umutiti mikserom dodati predhodno otopljenu čokoladu na pari,sjediniti čokoladu i vrhnje u smjesu dodati 50 g šarenih mrvica.Na stalak za torte ili podlogu na koju ćete staviti tortu malo sredinu prekriti filom zatim stavljate prvu koru posipate sa dvije kašike mlijeka,i premazujete filom i tako sve dok ne potrošite kore i fil,zadnju koru ne premazujete.
Preostalih 250 ml vrhnja umutiti mikserom dodati crvene boje dok ne dobijete željenu boju .
Tortu prekriti umućenim vrhnjem i ukrasiti sa ostalih 50 g šarenih mrvica i milka bombonicama.
Kada se torta ohladi možete je poslužiti.
Prijatno!
Sastojci:
-Kockaste tamne kupovne kore (jedno pakovanje)
- 500 ml slatkog vrhnja
- 100 g bijele čokolade
- 100 g šarenih mrvica
- 100 ml mlijeka
- 2 pakovanja šarenih milka bombona
- 1 pakovanje crvene boje u prahu
Priprema:
Kore poredati jednu na drugu i prerazati ih preko pola na dva jednaka dijela,da dobijete šest manjih kora.250 ml vrhnja umutiti mikserom dodati predhodno otopljenu čokoladu na pari,sjediniti čokoladu i vrhnje u smjesu dodati 50 g šarenih mrvica.Na stalak za torte ili podlogu na koju ćete staviti tortu malo sredinu prekriti filom zatim stavljate prvu koru posipate sa dvije kašike mlijeka,i premazujete filom i tako sve dok ne potrošite kore i fil,zadnju koru ne premazujete.
Preostalih 250 ml vrhnja umutiti mikserom dodati crvene boje dok ne dobijete željenu boju .
Tortu prekriti umućenim vrhnjem i ukrasiti sa ostalih 50 g šarenih mrvica i milka bombonicama.
Kada se torta ohladi možete je poslužiti.
Prijatno!
Pretplati se na:
Postovi (Atom)