Sastojci:
- 500 g mljevenog mesa
- 3 krompira
- 1 glavica crvenog luka
- 1 čehno bijelog luka
- 2 jaja
- 3 kašike brašna
- 2 kašikice bibera
- soli po želji (ja stavim 2 kašikice)
Sastojci za bešamel sos:
- 50 g putera
- 3 kašike brašna
- 150 - 200 ml mlijeka
- par listica sira trapista
- prstohvat soli
- prstohvat bibera
Priprema:
Meso staviti u jednu veću posudu,dodati naribani krompir,crveni luk,bijeli luk,izmućena jaja,brašno,začine i sve dobro sjediniti kašikom ili rukom.Oblikovati pljeskavice rukom,zatim ih uvaljati u brašno, i pržiti na zagrijanom ulju dok ne porumene sa obe strane jednako.U jednu manju šerpu staviti maslac da se otopi ,te dodati brašno,propržiti i postepeno dodavati mlijeko uz konstantno mješanje da se ne bi stvarale grudvice,dodati biber i sir .Masa treba da bude gusta i tada je priprema sosa gotova.Pljeskavice servirati i preliti bešamel sosom!
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar