Sastojci za biskvit:
- 6 žumanjaka
- 100 g šećera
- 100 ml mlijeka
- 50 ml ulja
- 100 g brašna
- pola praška za pecivo
- 2 kašike kaka
Priprema:
Žumanjke sipati u jednu posudu malo izmiksati,zatim postepeno dodavati šećer i miksati,dodati mlijeko pa izmiksati,ulje(miksati),brašno pomješano sa praškom za pecivo(miksati) na kraju kakao,i smjesu dobro sjediniti mikserom .U četvrtasti pleh manjih dimenzija staviti papir za pečenje ,ako nemate papir za pečenje pleh premazati maslacem,sipati smjesu i peći 20-tak minuta na 180 stepeni.
Kada biskvit bude gotov malo prohladiti i ako ste koristili papir za pečenje odstraniti ga i biskvit vratiti u pleh.
Sastojci za fil:
- 6 bjelanaca
- 10 kašika šećera
- 2 vanilin šećera
Priprema fila:
Bjelance sipati u veću posudu mutiti mikserom uz postepeno dodavanje šećera i vanilin šećera.Bjelanca treba dobro izmiksati u čvrst šnel.
Tako pripremljena bjelanca sipati na biskvit i ravnomjerno premazati.Kolač vratiti u pećnicu na 150 stepeni 5-10 minuta i uključiti samo gornji grijač,bjelanca trebaju dobiti žućkastu boju,da blago uhvate koricu.Kada bude gotovo malo izbockati čačkalicom.
Sastojci za glazuru:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 1 kašika ulja
- 1 kašika mlijeka
Priprema:
Čokoladu,ulje i mlijeko otopiti na laganoj vatri.
Preliti glazuru preko kolača i ostaviti par sati na hladjenje.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar