Jednostavan i brzo se priprema
Sastojci za koru:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 100 g sjeckanih oraha
Sastojci za fil:
- 1 kg očišćenih jabuka
- 1 l vode
- 200 ml vode za pripremu pudinga
- 8 kašika šećera
- 3 kesice pudinga od čokolade
- 1 kesica šlag kreme
Priprema kore:
Umutiti jaja sa šećerom,zatim dodati brašno i prašak za pecivo.U dobijenu smjesu dodati orahe i umješati kašikom.U pleh obložen papirom za pečenje sipati smjesu i peći na 180 stepeni 15-20 min.
Priprema fila:
Jabuke isjeckati na manje i tanje komade,kuhati u 1 l vode koji treba zasladiti sa 2-3 kašike šećera.
Kada jabuke malo omekšaju izvaditi ih rešetkastom kašikom i rasporediti po kori.
Puding razmutiti u 200 ml vode sa šećerom ,pa smjesu pudinga istresti u vodu u kojoj su se kuhale jabuke,dok se puding ne zgusne.Puding preliti preko jabuka dok je još vreo i ostaviti na hladjenje 2-3 sata.
Šlag kremu umutiti i dekorisati kolač.
Prijatno!
Minina kuhinja
ponedjeljak, 28. listopada 2019.
petak, 25. listopada 2019.
Rižoto
Brzi ručak
Sastojci:
- 200 g pilećih prsa
- 200 g riže
- 1 manja glavica crvenog luka
- 1 mrkva
- 1 manja crvena paprika
- 1 manja žuta paprika
- 2 manje kašikice vegete
- 1 kašikica soli
- 1 kašikica bibera
- 1 kašikica suhog peršina
- 1 čehno bijelog luka
Priprema:
Rižu skuhati i ostaviti po strani.U tavi na zagrijanom maslinovom ulju propržiti luk,dodati piletinu izrezanu na kockice pržiti dok ne omekša.Dodati sitno sjeckanu mrkvu ,paprike,češnjak i sve kuhati dodavajući vodu po potrebi.
Zatim dodati začine i rižu koja je predhodno skuhana i još 5 min sve skupa da bude na vatri,po želji dekorisati peršinom.
Prijatno!
Sastojci:
- 200 g pilećih prsa
- 200 g riže
- 1 manja glavica crvenog luka
- 1 mrkva
- 1 manja crvena paprika
- 1 manja žuta paprika
- 2 manje kašikice vegete
- 1 kašikica soli
- 1 kašikica bibera
- 1 kašikica suhog peršina
- 1 čehno bijelog luka
Priprema:
Rižu skuhati i ostaviti po strani.U tavi na zagrijanom maslinovom ulju propržiti luk,dodati piletinu izrezanu na kockice pržiti dok ne omekša.Dodati sitno sjeckanu mrkvu ,paprike,češnjak i sve kuhati dodavajući vodu po potrebi.
Zatim dodati začine i rižu koja je predhodno skuhana i još 5 min sve skupa da bude na vatri,po želji dekorisati peršinom.
Prijatno!
Brzi rolat bez pečenja
Super rolat
Sastojici:
- 400 g petit keksa
- 200 g šećera
- 4 kašike kaka
- 50 g oraha
- 120 g maslaca
- 150 ml mlijeka
Priprema:
Maslac otopiti na laganoj vatri,usuti ga u veću posudu,dodati šećer i izmješati.
U smjesu dodati mlijeko,kakao i dobro izmješati.
Zatim dodati orahe i petit keks koji ste predhodno izlomili .
Smjesu dobro sjediniti kašikom ili rukom kako vam je lakše.
Smjesu istresti na aluminisku foliju umotati i oblikovati rolat.
Staviti na hladjrnje dva do tri sata .
Prijatno!
Sastojici:
- 400 g petit keksa
- 200 g šećera
- 4 kašike kaka
- 50 g oraha
- 120 g maslaca
- 150 ml mlijeka
Priprema:
Maslac otopiti na laganoj vatri,usuti ga u veću posudu,dodati šećer i izmješati.
U smjesu dodati mlijeko,kakao i dobro izmješati.
Zatim dodati orahe i petit keks koji ste predhodno izlomili .
Smjesu dobro sjediniti kašikom ili rukom kako vam je lakše.
Smjesu istresti na aluminisku foliju umotati i oblikovati rolat.
Staviti na hladjrnje dva do tri sata .
Prijatno!
srijeda, 23. listopada 2019.
Tufahije
Bosanska tradicionalna poslastica
Sastojci:
- 8 jabuka
- 1 l vode
- 500 g šećera
- 1 limun
- 120 g mljevenih oraha
- 2 kašike šećera u prahu
- 70 ml mlijeka
- 1 šlag pjena
- malo mljevenih oraha za dekoraciju
- vanilin šećer
Priprema:
Jabuke oljuštiti,izvaditi sredinu jabuke spravicom za bušenje ili nožem.
Limun izrezati na kolutiće i premazati svaku jabuku da ne bi potamnile.
U veću šerpu sipati vodu ,dodati šećer,vanilin šećer i iscjediti jedan limun ,stavite na vatru da voda proključa,kada proključa stavite jabuke poklopite šerpu i kuhajte 5 minuta na srednjoj jačini,nakon 5 minuta okrenite jabuke i kuhajte još 5 minuta,vodite računa da ih ne prekuhate da se ne bi raspale.Kada su jabuke gotove izvaditi ih i ostaviti da se potpuno ohlade.
U drugu šerpu sipajti mlijeko ,dodati šećer u prahu promješati i zagrijati da bude vruće ne da proključa.
U mljevene orahe sipati vruće mlijeko i promješati dok se smjesa ne sjedini.
Ohlađene jabuke poredati u dublju posudu ja koristim cetvrtastu tepsiju,jabuke punite orasima manjom kašikom ili špricom kako vam je lakše .Agda u kojoj su se kuhale jabuke dodati na svaku jabuku po malo da bi bile sočne .
Šlag umutiti ,ukrasiti jabuke i posuti malo orasima.
Prijatno!
Sastojci:
- 8 jabuka
- 1 l vode
- 500 g šećera
- 1 limun
- 120 g mljevenih oraha
- 2 kašike šećera u prahu
- 70 ml mlijeka
- 1 šlag pjena
- malo mljevenih oraha za dekoraciju
- vanilin šećer
Priprema:
Jabuke oljuštiti,izvaditi sredinu jabuke spravicom za bušenje ili nožem.
Limun izrezati na kolutiće i premazati svaku jabuku da ne bi potamnile.
U veću šerpu sipati vodu ,dodati šećer,vanilin šećer i iscjediti jedan limun ,stavite na vatru da voda proključa,kada proključa stavite jabuke poklopite šerpu i kuhajte 5 minuta na srednjoj jačini,nakon 5 minuta okrenite jabuke i kuhajte još 5 minuta,vodite računa da ih ne prekuhate da se ne bi raspale.Kada su jabuke gotove izvaditi ih i ostaviti da se potpuno ohlade.
U drugu šerpu sipajti mlijeko ,dodati šećer u prahu promješati i zagrijati da bude vruće ne da proključa.
U mljevene orahe sipati vruće mlijeko i promješati dok se smjesa ne sjedini.
Ohlađene jabuke poredati u dublju posudu ja koristim cetvrtastu tepsiju,jabuke punite orasima manjom kašikom ili špricom kako vam je lakše .Agda u kojoj su se kuhale jabuke dodati na svaku jabuku po malo da bi bile sočne .
Šlag umutiti ,ukrasiti jabuke i posuti malo orasima.
Prijatno!
ponedjeljak, 21. listopada 2019.
Toffee torta
Super jednostavna torta gotova za 15 min
Sastojci:
- Kupovne crne kore za torte 3 kom.
- 2 pudinga toffee
-1 l mlijeka
-3 supene kašike gustina
- 2 supene kašike brašna
- 2 supene kašike šećera
- 100 g šećera u prahu
- 50 g maslaca
- 250 ml vrhnja za šlag
- 1 kesica jestive boje po želji
- 1 kesica perlica po želji
Priprema:
Kore režete po želji ja sam s kalupom u obliku srca.
800 ml mlijeka staviti da prokuha ,u 100 ml mlijeka staviti puding,gustin,brašno,šećer i šećer u prahu sve dobro sjediniti da ne bude grudvica i sipati u prokuhano mlijeko mješati dok se smjesa ne zgusne zatim u vruć fil staviti maslac i ostaviti na hladjenje 15-20 min.
Sa 100 ml mlijeka posipati kore,zatim premažete fil,opet kora ,fil i na kraju zadnju koru ne premazujete.
Vrhnje za šlag umutiti sa jestivom bojom premazati tortu ukrasiti sa perlicama po želji.
petak, 18. listopada 2019.
Paša lokum
Super poslastica koja se brzo pripremi
Sastojci:
- 150 g šećera
- 100 g gustina
- 70 g brašna
- 30 g kakao
- 1 l. mlijeka
- 50 g margarina ili maslaca
- 250 ml slatke pavlake
- 200 g kokosovog brašna
Priprema:
Odvojiti u jednu posudu 200 ml mlijeka ,ostalo 800 ml mlijeka sipati u veću šerpu i staviti na vatru da kuha ,za to vrijeme u 200 ml mlijeka sipati gustin,šećer,brašno i kakao sve dobro izmješati da ne bude grudvica.Dodati pripremljenu smjesu u prokuhalo mlijeko i mješati na vatri dok smjesa ne zgusne,u vrelu smjesu dodati margarin ili maslac i mješati dok se maslac ne rastopi.U veći pleh istresti kokos i ravnomjerno po cijelom plehu rasporediti.Vruć fil sipati u pleh koji je posut kokosom,svugdje preliti da što manje razmazujete ,i ostaviti na hladjenje u frižider 30 minuta.Dok se fil hladi umutiti mikserom slatku pavlaku.Kada je fil potpuno ohlađen premazati slatku pavlaku preko fila .Rezati na malo šire štanglice polako uvijati do pola štanglice i prerezati .Zatim ponavljate isti postupak .
Prijatno!
Sastojci:
- 150 g šećera
- 100 g gustina
- 70 g brašna
- 30 g kakao
- 1 l. mlijeka
- 50 g margarina ili maslaca
- 250 ml slatke pavlake
- 200 g kokosovog brašna
Priprema:
Odvojiti u jednu posudu 200 ml mlijeka ,ostalo 800 ml mlijeka sipati u veću šerpu i staviti na vatru da kuha ,za to vrijeme u 200 ml mlijeka sipati gustin,šećer,brašno i kakao sve dobro izmješati da ne bude grudvica.Dodati pripremljenu smjesu u prokuhalo mlijeko i mješati na vatri dok smjesa ne zgusne,u vrelu smjesu dodati margarin ili maslac i mješati dok se maslac ne rastopi.U veći pleh istresti kokos i ravnomjerno po cijelom plehu rasporediti.Vruć fil sipati u pleh koji je posut kokosom,svugdje preliti da što manje razmazujete ,i ostaviti na hladjenje u frižider 30 minuta.Dok se fil hladi umutiti mikserom slatku pavlaku.Kada je fil potpuno ohlađen premazati slatku pavlaku preko fila .Rezati na malo šire štanglice polako uvijati do pola štanglice i prerezati .Zatim ponavljate isti postupak .
Prijatno!
Ledene kocke
Ukusne i sočne
Sastojci za koru:
- 4 jaja
- 80 g brašna
- 20 g kakao
- 10 g šećera
- 1 prašak za pecivo
Preliv za koru:
- 250 ml vode
- 10 g šećera
Sastojci za kremu:
- 1 l. mlijeka
- 250 g margarina za kolace
- 200 g šećera
- 80 g gustina
- 80 g brašna
Sastojci za glazuru:
- 250 g čokolade za kuhanje
- 5 kašika ulja
Priprema:
Smjesa za koru ,odvojiti bjelanca od žumanjaka izmiksati bjelanca postepeno dodati šećer mutiti Dok ne budu bjelanca čvrsta,zatim stavljati jedno po jedno zumance i miksati.U umućenu smjesu dodati brašno,prašak za pecivo,kakao i lagano umjesati kašikom da se sastojci sjedine.Pleh srednje veličine namazati sa malo ulja i,posuti sa malo brašna .Zatim istresti pripremljenu smjesu i staviti na pečenje .Rernu zagrijati na 200 stepeni, peći 20-tak minuta.Kada se ispeče ostaviti da se hladi.
Priprema kreme:
U jednu manju posudu odvojiti 200 ml mlijeka ,ostalih 800 ml mlijeka sipati u veću šerpu i staviti da proključa.U odvojenih 200 ml mlijeka staviti šećer,gustin i brašno sve dobro izmješati da ne bude grudvica i dodati u proključalo mlijeko .Smjesu mješati do se ne zgusne zatim skinuti sa vatre i ostaviti da se hladi prekriti prozirnom folijom Krema potpuno treba da bude hladna .Za to vrijeme umutiti margarin pomješati ga sa kremom i sve zajedno izmiksati.
Priprema preliva za koru:
Vodu i šećer staviti da se kuha 5 minuta,i sa vrućim sirupom ravnomjerno preliti hladnu koru ostaviti da upije sirup.
Premazati pripremljeni fil preko kore ostaviti u frižider na hladjenje 15-tak minuta,za to vrijeme pripremiti glazuru na pari otopiti čokoladu i dodati ulje.
Tako vruću glazuru preliti preko fila i ostaviti na hladjenje 2-3 sata.
Prijatno!
Sastojci za koru:
- 4 jaja
- 80 g brašna
- 20 g kakao
- 10 g šećera
- 1 prašak za pecivo
Preliv za koru:
- 250 ml vode
- 10 g šećera
Sastojci za kremu:
- 1 l. mlijeka
- 250 g margarina za kolace
- 200 g šećera
- 80 g gustina
- 80 g brašna
Sastojci za glazuru:
- 250 g čokolade za kuhanje
- 5 kašika ulja
Priprema:
Smjesa za koru ,odvojiti bjelanca od žumanjaka izmiksati bjelanca postepeno dodati šećer mutiti Dok ne budu bjelanca čvrsta,zatim stavljati jedno po jedno zumance i miksati.U umućenu smjesu dodati brašno,prašak za pecivo,kakao i lagano umjesati kašikom da se sastojci sjedine.Pleh srednje veličine namazati sa malo ulja i,posuti sa malo brašna .Zatim istresti pripremljenu smjesu i staviti na pečenje .Rernu zagrijati na 200 stepeni, peći 20-tak minuta.Kada se ispeče ostaviti da se hladi.
Priprema kreme:
U jednu manju posudu odvojiti 200 ml mlijeka ,ostalih 800 ml mlijeka sipati u veću šerpu i staviti da proključa.U odvojenih 200 ml mlijeka staviti šećer,gustin i brašno sve dobro izmješati da ne bude grudvica i dodati u proključalo mlijeko .Smjesu mješati do se ne zgusne zatim skinuti sa vatre i ostaviti da se hladi prekriti prozirnom folijom Krema potpuno treba da bude hladna .Za to vrijeme umutiti margarin pomješati ga sa kremom i sve zajedno izmiksati.
Priprema preliva za koru:
Vodu i šećer staviti da se kuha 5 minuta,i sa vrućim sirupom ravnomjerno preliti hladnu koru ostaviti da upije sirup.
Premazati pripremljeni fil preko kore ostaviti u frižider na hladjenje 15-tak minuta,za to vrijeme pripremiti glazuru na pari otopiti čokoladu i dodati ulje.
Tako vruću glazuru preliti preko fila i ostaviti na hladjenje 2-3 sata.
Prijatno!
Pretplati se na:
Postovi (Atom)