Minina kuhinja

četvrtak, 7. studenoga 2019.

Trileće

Brzo se priprema bez kondenzovanog mlijeka

Sastojci:

- 400 g brašna
- 6 jaja
- 300 g šećera
- 300 g mlijeka u prahu
- 250 g karamel preliva
- 1.5 l mlijeka
- 500 ml slatke pavlake
- 2 vanilin šećera
- 1 prašak za pecivo

Priprema:

Odvojiti bjelanjke i žumanjke ,u jednu veću posudu istresti bjelanjke izmiksati mikserom,dodati šećer  miksati zatim dodati i vanilin šećer.Kada dobro izmiksate bjelanjke dodavati jedan po jedan žumanjak i mutiti mikserom,dok se bjelanjke i žumanjke  ne sjedinite.U izmiksanu smjesu dodati prašak za pecivo,brašno i izmješati kašikom da se smjesa sjedini.Veći pleh obložiti papirom za pečenje ,smjesu sipati i staviti na pečenje 30 minuta na 180 stepeni.
Kada se kora ispeče izbockati je viljuškom,zatim koru izvaditi iz tepsije ,odstraniti papir za pečenje.
U šerpu sipati slatku pavlaku da se zagrije ne da proključa,tako zagrijanu slatku pavlaku sipati u pleh gdje smo pekli koru i vratiti koru u pleh.
U šerpu na pećnici sipati 500 ml mlijeka i dodati mlijeko u prahu mješati žicom ili kašikom da se mlijeko u prahu otopi,zatim u šerpu sipati i preostalo mlijeko podgrijati ne da proključa.Tako podgrijano mlijeko kutljačom ravnomjerno prelivati preko kore dok ne potrošite.Ostaviti  da se ohladi.Kada se kora ohladi premazati je  karamel prelivom koji možete kupiti već gotov u svim bolje opremljenim radnjama .Ostaviti na hladjenje par sati.
Kolač rezati na kocke i poslužiti.

Prijatno!




srijeda, 6. studenoga 2019.

Pileća domaća juha idealna u vrijeme prehlade i gripe

Sastojci:

- 150 g pilećih prsa
- manja glavica crvenog luka
- 1 manja mrkva
- list i par komadica korijena celera
- 1 manji korijen peršina i list peršina
- 1 pileća kocka za juhu
- 100 g rezanaca za juhu
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašikica vegete
- 1 kašikica bibera
- 1 šaka fidelina/rezanaca

Priprema:
U manju šerpu sipati ulje ,proprziti luk i piletinu koju smo izrezali na kockice.Dodati vodu oko 500 ml ,zatim dodavati mrkvu, peršin , celer,začine i kocku za juhu .Kuhati 5-6 minuta i na kraju dodati rezance koje kuhamo još 10-15 minuta.

Prijatno!

nedjelja, 3. studenoga 2019.

Krem torta bez pečenja

Ukusna krem torta gotova za samo 20 minuta

Sastojci:

- 200 g plazme ili mljevenog keksa
- 500 ml slatkog vrhnja
- 125 g maslaca
- 2 kašike meda
- 2-3 kašike eurokrema ili nutele
- 200 g mliječne čokolade
- 200 g bijele čokolade
- 2 šlag kreme od vanilije

Priprema kore:

Plazmu ili mljeveni keks istresti u posudu dodati med i maslac otopljen na sobnoj temperaturi i sve dobro izmješati kašikom pa zatim smjesu sjediniti rukom.
U kalup promjera 26 cm rasporediti smjesu i premazati eurokremom ili nutelom.Ostaviti koru na hladjenje dok se filovi pripreme.

Priprema filova:

Vrhnje podjeliti na dva jednaka djela po 250 ml u dvije posude i izmiksati mikserom.Na pari otopiti crnu čokoladu ,dodati u 250 ml izmiksanog vrhnja i izmješati kašikom ,zatim na pari otopiti bijelu čokoladu dodati u preostalih 250 ml izmiksanog vrhnja i izmješati kašikom.
Na koru mažete prvo bijeli fil ,zatim crni fil i na kraju premazati šlag kremom .
Ukrasiti po želji.

Prijatno!

petak, 1. studenoga 2019.

Gibanica

Gibanica ili sirnica koju morate probati.

Sastojci:

- 1 pakovanje jufki
- 3 jaja
- 2 kašike ulja
- 4 kašike kisele vode
- 4 kašike kukuruznog brašna
- 4 kašike jogurta
- 500 g svježeg sira
- soli po želji

Priprema:

U posudu sipati jaja,jogurt,kiselu vodu,sir,kukuruzno brašno,sol,ulje i sve dobro izmješati.
Tepsiju premazati uljem staviti dvije jufke zatim smjesu ,onda po jedna jufka ide pa smjesa i tako dok ne potrošite sastojke ,na kraju gibanicu malo posuti uljem i staviti na pečenje 15-20 minuta na 180 stepeni.

Preliv za gibanicu:

- 30 g maslaca ili masla
- 3 kašike pavlake
- prstohvat soli
Sve rastopiti na vatri preliti gibanicu i vratiti par minuta u šporet da preliv upije.

Prijatno!

Kolač od višanja

Ukusan i jednostavan kolač od višanja

Sastojci:

- 200 g višanja
- 200 g šećera
- 200 g brašna
- 4 jaja
- 70 ml ulja
- 100 ml mlijeka
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer

Priprema:

U posudu sipati žumanjke,šećer,vanilin šećer i izmiksati.U izmiksanu smjesu dodati brašno pomješano sa praškom za pecivo,ulje,mlijeko zatim opet izmiksati i dodati bjelanke koje smo predhodno istukli u čvrsti snijeg i sve sjediniti kašikom.
U tepsiju sipati malo ulja i posuti brašnom zatim smjesu istresti u tepsiju i ravnomjerno po smjesi posuti očišćene višnje.
Kolač peći 20 minuta na 180 stepeni.
Kada je kolač pečen možete ga  ukrasiti šećerom u prahu.

Prijatno!

ponedjeljak, 28. listopada 2019.

Domaći hljeb

Hljeb koji morate probati

Sastojci:

- 200 ml vode
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 1 kvasac u kesici ili 15 g sviježeg kvasca
- 50 ml ulja
- 400 g brašna

Priprema:

Ugrijati vodu i sipati u posudu,dodati kvasac,šećer i promješati.Dodati brašna ne sve i opet izmješati,dodati ulja ne sve ,soli i opet smjesu  izmješati dobro.Zatim dodati opet brašna i rukom zamjesiti tijesto.Posuti brašna po radnoj površini i još malo mjesiti ,oblikovati tijesto.
U veću posudu nasuti ulja uvaljati tijesto u ulje i ostaviti da odstoji 1 vremena.Kada je tijesto odstojalo,posuti brašna po tadnoj površini,zatim blago premjesiti tjesto razvuci oklagijom i urolati .
Tepsiju obložiti papirom za pečenje ,ostaviti hljeb još 15-20 min u tepsiji da nadodje još malo .Peći na 200 stepeni .

Prijatno!

Kolač sa jabukama

Jednostavan i brzo se priprema

Sastojci za koru:

- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 100 g sjeckanih oraha

Sastojci za fil:

- 1 kg očišćenih jabuka
- 1 l vode
- 200 ml vode za pripremu pudinga
- 8 kašika šećera
- 3 kesice pudinga od čokolade
- 1 kesica šlag kreme

Priprema kore:

Umutiti jaja sa šećerom,zatim dodati brašno i prašak za pecivo.U dobijenu smjesu dodati orahe i umješati kašikom.U pleh obložen papirom za pečenje sipati smjesu i peći na 180 stepeni 15-20 min.

Priprema fila:

Jabuke isjeckati na manje i tanje komade,kuhati u 1 l vode koji treba zasladiti sa 2-3 kašike šećera.
Kada jabuke malo omekšaju izvaditi ih rešetkastom kašikom i rasporediti po kori.
Puding razmutiti u 200 ml vode sa šećerom ,pa smjesu pudinga istresti u vodu u kojoj su se kuhale jabuke,dok se puding ne zgusne.Puding preliti preko jabuka dok je još vreo i ostaviti na hladjenje 2-3 sata.
Šlag kremu umutiti i dekorisati kolač.

Prijatno!