Minina kuhinja

četvrtak, 7. studenoga 2019.

Rozen torta

Brza priprema

Sastojci:

- Jedno pakivanje rozen kora
- 500 ml mlijeka
- 300 g šećera
- 150 g maslaca ili margarina za kolače
- 300 g mljevenog keksa
- 200 g mljevenih oraha
- 100 g bijele čokolade
- 100 g crne čokolade
- 2 kašike ulja

Priprema:

U veću šerpu sipati mlijeko,šećer i staviti na vatru da proključa,dodati maslac ili margarin,bijelu čokoladu i mješati na vatri dok se ne istopi.U jednu posudu sipati keks, orahe i dodati smjesu koju smo prokuhali .Sve dobro izmješati i ostaviti da se prohladi ,fil treba da bude mlak.
Na jednu tacnu staviti rozen koru i premazivati je sa filom ,na svaku koru stavljati 5 do 6 kašika fila da bi bilo jednako ,zadnju koru ne premazujete.Kada potrošite kore i fil ostaviti na hladjenje sat vremena i blago opteretiti kore ,možete staviti neki pleh ili tepsiju.
Dok su kore na hladjenju pripremate glazuru .Na pari otopiti crnu čokoladu
i dodati ulje.
Na kraju premažete tortu glazurom i ostavite par sati na hladjenje.
Izrezati tortu na kocke ili štanglice i poslužiti.

Prijatno!

Sarma sa suhim mesom

Za sve ljubitelje dobre sarme

Sastojci:

- 1 glavica kiselog kupusa
- 500 g faširanog mesa
- 200 g riže
- 50 grama suhog mesa
- jedna manja glavica crvenog luka
- 2 čehna bijelog luka
- 1 kašikica vegete
- 1 čaša sos paradajza
- 3 kašike ulja 
- 2 kašike brašna

Priprema:

U jednu veću posudu staviti meso, dodati rižu,izrezani crveni luk,bijeli luk,vegetu i 25 g suhog mesa izrezanog na kockice sve izmješati da se sjedini.
Listove kupusa potopiti u vodu ,jedan po jedan vaditi iz vode i rezati na dva dijela da bi tvrdu sredinu lista odstranili,smjesu stavljati na listove i motati sarme .Sredinu glavice kupusa koja ostaje kada odvojite listove izrezati na kockice.
U veću šerpu sipati ulje,brašno i malo propržiti,dodati sos paradajz i čašu vode.Redati sarme,posuti izrezanim kupusom ,zatim posipati sa par kockica preostalog suhog mesa,opet preko redati sarme i ponoviti postupak dok ne potrošite sastojke,na kraju preliti vodom da sarme budu potopljene skroz u šerpi i staviti da se kuha 2 do 3 sata .
Kada su sarme gotove možete ih poslužiti.

Prijatno!



Trileće

Brzo se priprema bez kondenzovanog mlijeka

Sastojci:

- 400 g brašna
- 6 jaja
- 300 g šećera
- 300 g mlijeka u prahu
- 250 g karamel preliva
- 1.5 l mlijeka
- 500 ml slatke pavlake
- 2 vanilin šećera
- 1 prašak za pecivo

Priprema:

Odvojiti bjelanjke i žumanjke ,u jednu veću posudu istresti bjelanjke izmiksati mikserom,dodati šećer  miksati zatim dodati i vanilin šećer.Kada dobro izmiksate bjelanjke dodavati jedan po jedan žumanjak i mutiti mikserom,dok se bjelanjke i žumanjke  ne sjedinite.U izmiksanu smjesu dodati prašak za pecivo,brašno i izmješati kašikom da se smjesa sjedini.Veći pleh obložiti papirom za pečenje ,smjesu sipati i staviti na pečenje 30 minuta na 180 stepeni.
Kada se kora ispeče izbockati je viljuškom,zatim koru izvaditi iz tepsije ,odstraniti papir za pečenje.
U šerpu sipati slatku pavlaku da se zagrije ne da proključa,tako zagrijanu slatku pavlaku sipati u pleh gdje smo pekli koru i vratiti koru u pleh.
U šerpu na pećnici sipati 500 ml mlijeka i dodati mlijeko u prahu mješati žicom ili kašikom da se mlijeko u prahu otopi,zatim u šerpu sipati i preostalo mlijeko podgrijati ne da proključa.Tako podgrijano mlijeko kutljačom ravnomjerno prelivati preko kore dok ne potrošite.Ostaviti  da se ohladi.Kada se kora ohladi premazati je  karamel prelivom koji možete kupiti već gotov u svim bolje opremljenim radnjama .Ostaviti na hladjenje par sati.
Kolač rezati na kocke i poslužiti.

Prijatno!




srijeda, 6. studenoga 2019.

Pileća domaća juha idealna u vrijeme prehlade i gripe

Sastojci:

- 150 g pilećih prsa
- manja glavica crvenog luka
- 1 manja mrkva
- list i par komadica korijena celera
- 1 manji korijen peršina i list peršina
- 1 pileća kocka za juhu
- 100 g rezanaca za juhu
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašikica vegete
- 1 kašikica bibera
- 1 šaka fidelina/rezanaca

Priprema:
U manju šerpu sipati ulje ,proprziti luk i piletinu koju smo izrezali na kockice.Dodati vodu oko 500 ml ,zatim dodavati mrkvu, peršin , celer,začine i kocku za juhu .Kuhati 5-6 minuta i na kraju dodati rezance koje kuhamo još 10-15 minuta.

Prijatno!

nedjelja, 3. studenoga 2019.

Krem torta bez pečenja

Ukusna krem torta gotova za samo 20 minuta

Sastojci:

- 200 g plazme ili mljevenog keksa
- 500 ml slatkog vrhnja
- 125 g maslaca
- 2 kašike meda
- 2-3 kašike eurokrema ili nutele
- 200 g mliječne čokolade
- 200 g bijele čokolade
- 2 šlag kreme od vanilije

Priprema kore:

Plazmu ili mljeveni keks istresti u posudu dodati med i maslac otopljen na sobnoj temperaturi i sve dobro izmješati kašikom pa zatim smjesu sjediniti rukom.
U kalup promjera 26 cm rasporediti smjesu i premazati eurokremom ili nutelom.Ostaviti koru na hladjenje dok se filovi pripreme.

Priprema filova:

Vrhnje podjeliti na dva jednaka djela po 250 ml u dvije posude i izmiksati mikserom.Na pari otopiti crnu čokoladu ,dodati u 250 ml izmiksanog vrhnja i izmješati kašikom ,zatim na pari otopiti bijelu čokoladu dodati u preostalih 250 ml izmiksanog vrhnja i izmješati kašikom.
Na koru mažete prvo bijeli fil ,zatim crni fil i na kraju premazati šlag kremom .
Ukrasiti po želji.

Prijatno!

petak, 1. studenoga 2019.

Gibanica

Gibanica ili sirnica koju morate probati.

Sastojci:

- 1 pakovanje jufki
- 3 jaja
- 2 kašike ulja
- 4 kašike kisele vode
- 4 kašike kukuruznog brašna
- 4 kašike jogurta
- 500 g svježeg sira
- soli po želji

Priprema:

U posudu sipati jaja,jogurt,kiselu vodu,sir,kukuruzno brašno,sol,ulje i sve dobro izmješati.
Tepsiju premazati uljem staviti dvije jufke zatim smjesu ,onda po jedna jufka ide pa smjesa i tako dok ne potrošite sastojke ,na kraju gibanicu malo posuti uljem i staviti na pečenje 15-20 minuta na 180 stepeni.

Preliv za gibanicu:

- 30 g maslaca ili masla
- 3 kašike pavlake
- prstohvat soli
Sve rastopiti na vatri preliti gibanicu i vratiti par minuta u šporet da preliv upije.

Prijatno!

Kolač od višanja

Ukusan i jednostavan kolač od višanja

Sastojci:

- 200 g višanja
- 200 g šećera
- 200 g brašna
- 4 jaja
- 70 ml ulja
- 100 ml mlijeka
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer

Priprema:

U posudu sipati žumanjke,šećer,vanilin šećer i izmiksati.U izmiksanu smjesu dodati brašno pomješano sa praškom za pecivo,ulje,mlijeko zatim opet izmiksati i dodati bjelanke koje smo predhodno istukli u čvrsti snijeg i sve sjediniti kašikom.
U tepsiju sipati malo ulja i posuti brašnom zatim smjesu istresti u tepsiju i ravnomjerno po smjesi posuti očišćene višnje.
Kolač peći 20 minuta na 180 stepeni.
Kada je kolač pečen možete ga  ukrasiti šećerom u prahu.

Prijatno!