Jednostavne za pripremu
Sastojci:
- 250 g kokosa
- 100 g maslaca ili margarina za kolače
- 7 kašika šećera
- 3 kašike gustina
- 300 ml mlijeka
- 1 vanilin šećer
Priprema:
250 ml mlijeka sipati u šerpu da prokuha,dodati šećer i vanilin šećer,preostalih 50 ml mlijeka sipati u manju zdjelu i dodati gustin dobro izmješati.Gustin dodavati u proključalo mlijeko uz konstantno mješanje da vam ne zagori ,kada smjesa postane gusta kao puding skinuti sa vatre prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se u potpunosti ohladi.
U jednu posudu staviti maslac sobne temperature i izmiksati mikserom ,kada se pripremljeni gustin ohladio,dodati izmiksani maslac i sve dobro mikserom sjediniti.200 g kokosa dodati u smjesu i dobro izmješati kašikom da se sjedini ,oblikovati kuglice ,u preostalih 50 g kokosa uvaljati kuglice,redati na tacnu i ostaviti na hladjenje sat vremena.Tako pripremljene rafaelo kuglice možete poslužiti.
Prijatno!
Minina kuhinja
četvrtak, 2. siječnja 2020.
Lazanje
Sastojci:
- 1 pakovanje Barilla lazanje
- 300 g mljevenog mesa
- 1 manja glavica crvenog luka
- 1 tegla Bolgnese umaka
- 1 kašikica vegete
- 1 kašikica soli
- 1 kašikica bibera
- 300 g sira trapista
Sastoci za bešamel:
- 3 kašike brašna
- 3 kašike ulja
- 300 ml mlijeka
Priprema:
U veću šerpu sipati vodu sa par kapi ulja da prokuha.Kuhati 1-2 minute list po list lazanja.
U jednu dublju tavu sipati ulja,propržiti luk,zatim dodati mljeveno meso,sol,vegetu,biber i propržiti sve skupa.Na kraju dodati sos bolgnese i još minutu do dvije kuhati na laganoj vatri.
Priprema bešamela:
U jednu manju šerpu sipati ulje,dodati brašno i na laganoj vatri brašno propržiti ne smije vam potamniti brašno,zatim polagano dodavati mlijeko uz konstantno mješanje da se ne bi stvorile grudvice ,kada se zgusne skloniti sa vatre.
U četvrtastu tepsiju srednje veličine redati skuhane lazanje posipati bešamelom ,zatim stavljati mljeveno meso,sir trapist koji ste narezali na tanke kriškice i tako ponavljati postupak dok ne potrošite sve sastojke .Na kraju odozgo trebaju biti listovi lazanja koje ćete malo preliti bešamelom i sirom trapistom.Tako pripremljene lazanje peći u 20-tak minuta na 180 stepeni.
Kada budu gotove rezati na kocke i poslužiti.
Prijatno!
- 1 pakovanje Barilla lazanje
- 300 g mljevenog mesa
- 1 manja glavica crvenog luka
- 1 tegla Bolgnese umaka
- 1 kašikica vegete
- 1 kašikica soli
- 1 kašikica bibera
- 300 g sira trapista
Sastoci za bešamel:
- 3 kašike brašna
- 3 kašike ulja
- 300 ml mlijeka
Priprema:
U veću šerpu sipati vodu sa par kapi ulja da prokuha.Kuhati 1-2 minute list po list lazanja.
U jednu dublju tavu sipati ulja,propržiti luk,zatim dodati mljeveno meso,sol,vegetu,biber i propržiti sve skupa.Na kraju dodati sos bolgnese i još minutu do dvije kuhati na laganoj vatri.
Priprema bešamela:
U jednu manju šerpu sipati ulje,dodati brašno i na laganoj vatri brašno propržiti ne smije vam potamniti brašno,zatim polagano dodavati mlijeko uz konstantno mješanje da se ne bi stvorile grudvice ,kada se zgusne skloniti sa vatre.
U četvrtastu tepsiju srednje veličine redati skuhane lazanje posipati bešamelom ,zatim stavljati mljeveno meso,sir trapist koji ste narezali na tanke kriškice i tako ponavljati postupak dok ne potrošite sve sastojke .Na kraju odozgo trebaju biti listovi lazanja koje ćete malo preliti bešamelom i sirom trapistom.Tako pripremljene lazanje peći u 20-tak minuta na 180 stepeni.
Kada budu gotove rezati na kocke i poslužiti.
Prijatno!
ponedjeljak, 23. prosinca 2019.
Slatka salama
Jednostavna i brza priprema
Sastojci:
- 2 lista oblatne
- 200 g maslaca ili margarina za kolače
- 100 g čokolade za kuhanje
- 400 g petit keksa
- 2 jaja
- 250 g šećera
- 50 g grožđica
- 100 g oraha
Priprema:
Oblatnu staviti između mokrih krpa da omekšaju.
Na pari otopiti maslac ili margarin,dodati jaja,šećer i mješati dok se sve ne sjedini.Na kraju u smjesu dodati i čokoladu da se otopi.U jednu veću posudu petit keks izlomiti na sitne komadice ,dodati orahe koje smo naribali ili narezali,otopljenu smjesu preliti preko keksa i oraha sve dobro sjediniti.Na kraju dodati grožđice i izmješati.Na omekšane oblatne mazati smjesu i zarolati u roladu.
Tako pripremljenu slatku salamu možete poslužiti.
Prijatno!
četvrtak, 19. prosinca 2019.
Domaće pljeskavice u bešamel sosu
Sastojci:
- 500 g mljevenog mesa
- 3 krompira
- 1 glavica crvenog luka
- 1 čehno bijelog luka
- 2 jaja
- 3 kašike brašna
- 2 kašikice bibera
- soli po želji (ja stavim 2 kašikice)
Sastojci za bešamel sos:
- 50 g putera
- 3 kašike brašna
- 150 - 200 ml mlijeka
- par listica sira trapista
- prstohvat soli
- prstohvat bibera
Priprema:
Meso staviti u jednu veću posudu,dodati naribani krompir,crveni luk,bijeli luk,izmućena jaja,brašno,začine i sve dobro sjediniti kašikom ili rukom.Oblikovati pljeskavice rukom,zatim ih uvaljati u brašno, i pržiti na zagrijanom ulju dok ne porumene sa obe strane jednako.U jednu manju šerpu staviti maslac da se otopi ,te dodati brašno,propržiti i postepeno dodavati mlijeko uz konstantno mješanje da se ne bi stvarale grudvice,dodati biber i sir .Masa treba da bude gusta i tada je priprema sosa gotova.Pljeskavice servirati i preliti bešamel sosom!
Prijatno!
- 500 g mljevenog mesa
- 3 krompira
- 1 glavica crvenog luka
- 1 čehno bijelog luka
- 2 jaja
- 3 kašike brašna
- 2 kašikice bibera
- soli po želji (ja stavim 2 kašikice)
Sastojci za bešamel sos:
- 50 g putera
- 3 kašike brašna
- 150 - 200 ml mlijeka
- par listica sira trapista
- prstohvat soli
- prstohvat bibera
Priprema:
Meso staviti u jednu veću posudu,dodati naribani krompir,crveni luk,bijeli luk,izmućena jaja,brašno,začine i sve dobro sjediniti kašikom ili rukom.Oblikovati pljeskavice rukom,zatim ih uvaljati u brašno, i pržiti na zagrijanom ulju dok ne porumene sa obe strane jednako.U jednu manju šerpu staviti maslac da se otopi ,te dodati brašno,propržiti i postepeno dodavati mlijeko uz konstantno mješanje da se ne bi stvarale grudvice,dodati biber i sir .Masa treba da bude gusta i tada je priprema sosa gotova.Pljeskavice servirati i preliti bešamel sosom!
Prijatno!
petak, 13. prosinca 2019.
Tjestenina sa piletinom
Jednostavno a ukusno
Sastojci:
- 100 g pilećih prsa(rezanih na kockice)
- 100 g šampinjona (izrezati)
- 1 manja glavica crvenog luka
- 100 g blitve ili špinata
- 100 g makarona
- 150 g sira trapista
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 2 kašikice soli
- 2 kašikice vegete
- 1 kašikica bibera
- par listića sviježeg peršina po želji
Priprema:
U jednu šerpu sipati vodu sa par kapi ulja i kuhati makarone.
U dublju tavu sipati dvije kašike ulja zagrijati i propržiti luk,kada se luk proprži dodati piletinu pa propržiti ,zatim dodati šampinjone,začine i pržiti 2-3 minute .Kada se propržilo sve skupa, dodati vrhnje,špinat ili blitvu i kuhati 10-tak minuta.Skuhane makarone ocjediti iz vode u kojoj su se kuhale i dodati u tavu sve skupa izmješati na kraju dodati sir koji ste naribali ili izrezali ,ostaviti na vatri 1 minutu dok se sir rastopi.
Ovako pripremljenu tjesteninu možete poslužiti.
Prijatno!
Sastojci:
- 100 g pilećih prsa(rezanih na kockice)
- 100 g šampinjona (izrezati)
- 1 manja glavica crvenog luka
- 100 g blitve ili špinata
- 100 g makarona
- 150 g sira trapista
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 2 kašikice soli
- 2 kašikice vegete
- 1 kašikica bibera
- par listića sviježeg peršina po želji
Priprema:
U jednu šerpu sipati vodu sa par kapi ulja i kuhati makarone.
U dublju tavu sipati dvije kašike ulja zagrijati i propržiti luk,kada se luk proprži dodati piletinu pa propržiti ,zatim dodati šampinjone,začine i pržiti 2-3 minute .Kada se propržilo sve skupa, dodati vrhnje,špinat ili blitvu i kuhati 10-tak minuta.Skuhane makarone ocjediti iz vode u kojoj su se kuhale i dodati u tavu sve skupa izmješati na kraju dodati sir koji ste naribali ili izrezali ,ostaviti na vatri 1 minutu dok se sir rastopi.
Ovako pripremljenu tjesteninu možete poslužiti.
Prijatno!
utorak, 10. prosinca 2019.
Krofne
Sastojci:
- 700 g brašna
- 400 ml mlijeka
- 50 ml ulja
- 2 jaja
- 1 kašika šećera
- prstohvat soli
- 1 kesica kvasca
Priprema:
Toplo mlijeko sipati u jednu veću posudu,dodati kvasac,šećer i sve izmješati.Dodati brašna pola od 700 g zatim izmješati,dodati ulje,sol i izmješati zatim predhodno umućena jaja dodati i opet sve izmješati,u smjesu dodati i ostatak brašna i sve dobro sjediniti,ako tijesto bude puno ljepljivo dodati još brašna oko 50 g ,ostaviti tijesto da nadodje 20-30 minuta.
Kada tijesto odstoji malo ga nakuhati ,razviti i čašom oblikovati krofne,tako obikovane krofne stavljati na tacnu koju ste predhodno posuli brašnom.Ostaviti 15 minuta krofne da odstoje.U veću šerpu sipati ulje,dobro zagrijati i smanjiti vatru na srednju temperaturu ,peći krofne i pečene stavljati na kuhinjski papir ili ubrus posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Prijatno!
- 700 g brašna
- 400 ml mlijeka
- 50 ml ulja
- 2 jaja
- 1 kašika šećera
- prstohvat soli
- 1 kesica kvasca
Priprema:
Toplo mlijeko sipati u jednu veću posudu,dodati kvasac,šećer i sve izmješati.Dodati brašna pola od 700 g zatim izmješati,dodati ulje,sol i izmješati zatim predhodno umućena jaja dodati i opet sve izmješati,u smjesu dodati i ostatak brašna i sve dobro sjediniti,ako tijesto bude puno ljepljivo dodati još brašna oko 50 g ,ostaviti tijesto da nadodje 20-30 minuta.
Kada tijesto odstoji malo ga nakuhati ,razviti i čašom oblikovati krofne,tako obikovane krofne stavljati na tacnu koju ste predhodno posuli brašnom.Ostaviti 15 minuta krofne da odstoje.U veću šerpu sipati ulje,dobro zagrijati i smanjiti vatru na srednju temperaturu ,peći krofne i pečene stavljati na kuhinjski papir ili ubrus posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Prijatno!
Hurmašice
Sastojci:
- 12 šoljica brašna
- 3 jaja
- 3 šoljice šećera
- 3 šoljice ulja
- 1 prašak za pecivo
- 50 g kokosovog brašna
Sastojci za agdu:
- 9 šoljica vode
- 9 šoljica šećera
Priprema:
U jednu veću zdjelu staviti jaja umutiti viljuškom,dodati šećer pa još umutiti,zatim dodati ulje pa još malo umutiti.Brašno pomješati sa praškom za pecivo i dodati u umućenu smjesu,sve skupa dobro sjediniti,ako vam tijesto bude ljepljivo možete dodati još jednu šoljicu brašna.Oblikovati hurmašice i redati ih u pouljenu tepsiju.Peći na 180 stepeni 25 minuta.
Priprema agde:
Šećer i vodu promješati i kuhati oko 25-30 minuta,kada agda bude gotova ohladiti je u potpunosti.
Kada hurmašice budu gotove vruće preliti hladnom agdom i posuti kokosom.
Prijatno!
- 12 šoljica brašna
- 3 jaja
- 3 šoljice šećera
- 3 šoljice ulja
- 1 prašak za pecivo
- 50 g kokosovog brašna
Sastojci za agdu:
- 9 šoljica vode
- 9 šoljica šećera
Priprema:
U jednu veću zdjelu staviti jaja umutiti viljuškom,dodati šećer pa još umutiti,zatim dodati ulje pa još malo umutiti.Brašno pomješati sa praškom za pecivo i dodati u umućenu smjesu,sve skupa dobro sjediniti,ako vam tijesto bude ljepljivo možete dodati još jednu šoljicu brašna.Oblikovati hurmašice i redati ih u pouljenu tepsiju.Peći na 180 stepeni 25 minuta.
Priprema agde:
Šećer i vodu promješati i kuhati oko 25-30 minuta,kada agda bude gotova ohladiti je u potpunosti.
Kada hurmašice budu gotove vruće preliti hladnom agdom i posuti kokosom.
Prijatno!
Pretplati se na:
Postovi (Atom)