Sastojci:
- 500 ml vrhnja za šlag
- 180 g napolitanke od lješnjaka
- 180g pečenog lješnjaka
- 450 g šećera
- 1 l mlijeka
- 40 g želatina u granulama
Priprema:
U jednu šerpu sipati 200 g šećera i staviti na laganu vatru da se otopi.Kada se šećer otopi staviti papir za pečenje na jednu tacnu ,sipati otopljeni šećer i ostaviti da se hladi.Napolitanku staviti u zamrzivač.
Od 1 l mlijeka odvojiti 10 kašika i sipati u želatin ostaviti 10-tak minuta da želatin nabubri.Ostatak mlijeka sipati u veću šerpu ,dodati 250 g šećera i staviti na vatru da mlijeko proključa.Kada mlijeko priključa skinuti sa vatre ,zatim opet par kašika proključalog mlijeka sipati u pripremljeni želatin malo izmješati i želatin dodati u proključalo mlijeko.Odmah mikserom izmiksati mlijeko i želatin.Ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.Napolitanku izvaditi iz zamrzivača,otopljeni šećer izlomiti, sipati sve u blender i na kraju dodati lješnjak.Sve dobro izblendirati i ostaviti u jednu zdjelu.
Vrhnje za šlag izmiksati,zatim dodati ohladjeno mlijeko koje treba da bude nešto gušće od jogurta i sve dobro sjediniti(izmješati).
Jednu veću šerpu obložiti prozirnom folijom,sipati pripremljeni posip,zatim pripremljeni fil i tako dok ne potrošite sastojke na kraju treba da bude posip ,šerpu poklopiti odgovarajućim poklopcem i ostaviti tortu u frižider preko noći.Sutra dan ,tortu prebaciti na veću okruglu tacnu ili stalak za torte ,tako što ćete kada sklonite poklopac sa šerpe staviti tacnu i šerpu okrenuti.Na kraju lagano odstraniti prozirnu foliju,ukrasiti tortu po želji,mada i bez ukrašavanja izgleda super.
Prijatno!
Minina kuhinja
četvrtak, 9. travnja 2020.
Big pizza sendvic
Sastojciza tijesto:
- 250 g brašna
- pola male kašikice soli
- 1 mala kašikica suhog kvasca
- 4 male kašikice ulja
- 100 ml vode
Sastojci za fil:
- 200 g sira trapista
- 100 g salame pileće ili pureće
- 5-6 kašika kečapa
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 mala kašikica šećera
- prstohvat soli
- prstohvat origana
Priprema:
U jednu posudu sipati brašno,sol,kvasac i promješati kašikom.Dodati ulje i vodu,prvo mješati kašikom zatim odprilike jednu minutu rukom mjesiti tijesto,ako bude mecavo dodati malo brašna (po potrebi).Ostaviti 5 minuta da odstoji,u međuvremenu pripremiti umak.U manju zdjelicu sipati kečap,maslinovo ulje,šećer,sol,origano izmješati i ostaviti u frižider,dok razvijemo tijesto.Radnu površinu posuti sa malo brašna i tjesto premjesiti još 1 minutu zatim ga razviti.Pripremljeni umak sipati na polovicu razvijenog tijesta zatim staviti narezanu salamu ,malo izribanog sira ,a ostatak izrezati u manje kockice.Drugu polovinu tijesta prebaciti preko sira i salame i zatvoriti tijesto vilicom.Pizzu staviti na papir za pečenje i na rešetku od rerne.Peći 20-tak minuta na 180 stepeni bliže gornjem grijaču .Nakon pečenja premazati sa malo ulja i poslužiti.
Prijatno!
- 250 g brašna
- pola male kašikice soli
- 1 mala kašikica suhog kvasca
- 4 male kašikice ulja
- 100 ml vode
Sastojci za fil:
- 200 g sira trapista
- 100 g salame pileće ili pureće
- 5-6 kašika kečapa
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 mala kašikica šećera
- prstohvat soli
- prstohvat origana
Priprema:
U jednu posudu sipati brašno,sol,kvasac i promješati kašikom.Dodati ulje i vodu,prvo mješati kašikom zatim odprilike jednu minutu rukom mjesiti tijesto,ako bude mecavo dodati malo brašna (po potrebi).Ostaviti 5 minuta da odstoji,u međuvremenu pripremiti umak.U manju zdjelicu sipati kečap,maslinovo ulje,šećer,sol,origano izmješati i ostaviti u frižider,dok razvijemo tijesto.Radnu površinu posuti sa malo brašna i tjesto premjesiti još 1 minutu zatim ga razviti.Pripremljeni umak sipati na polovicu razvijenog tijesta zatim staviti narezanu salamu ,malo izribanog sira ,a ostatak izrezati u manje kockice.Drugu polovinu tijesta prebaciti preko sira i salame i zatvoriti tijesto vilicom.Pizzu staviti na papir za pečenje i na rešetku od rerne.Peći 20-tak minuta na 180 stepeni bliže gornjem grijaču .Nakon pečenja premazati sa malo ulja i poslužiti.
Prijatno!
srijeda, 1. travnja 2020.
Mađarica gotova za 15 minuta
Sastojci:
- 1200 ml mlijeka
- 200 g čokolade za kuhanje
- 3 pudinga od čokolade
- 180 g šećra
- 450 g petit keksa
- 200 ml mlijeka za namakanje keksa
- 2 kašikice instant kafe
- 1 kašika šećera
Priprema:
U veću šerpu sipati 1 litar mlijeka,staviti da prokuha ,dodati čokoladu za kuhanje i povremeno mješati.U 200 ml mlijeka sipati šećer i puding i dobro izmješati da nema grudvica.U prokuhalo mlijeko dodati puding ,ostaviti na laganoj vatri još 2-3 minute uz konstantno mješanje.
200 ml mlijeka za namakanje keksa malo zagrijati,dodati kašiku šećera i instant kafu.
Četvrtasti pleh srednje veličine obložiti sa aluminiskom folijom,odmah vruć puding sipati (ne sve) rasporediti po tepsiji ,zatim namakati keks u pripremljeno mlijeko,onda opet fil,keks ,tri reda keksa treba da bude i na kraju fil premazati.Ostaviti na hladjene par sati .Kada se kolač ohladi uzeti jednu veću tacnu od tepsije u kojoj ste pravili kolač ,staviti tacnu na tepsiju i okrenuti kolač na tacnu .Odstraniti foliju i rezati kolac u kocke.Možete ga ukrasiti perecima i posuti karamel prelivom.
Prijatno!
- 1200 ml mlijeka
- 200 g čokolade za kuhanje
- 3 pudinga od čokolade
- 180 g šećra
- 450 g petit keksa
- 200 ml mlijeka za namakanje keksa
- 2 kašikice instant kafe
- 1 kašika šećera
Priprema:
U veću šerpu sipati 1 litar mlijeka,staviti da prokuha ,dodati čokoladu za kuhanje i povremeno mješati.U 200 ml mlijeka sipati šećer i puding i dobro izmješati da nema grudvica.U prokuhalo mlijeko dodati puding ,ostaviti na laganoj vatri još 2-3 minute uz konstantno mješanje.
200 ml mlijeka za namakanje keksa malo zagrijati,dodati kašiku šećera i instant kafu.
Četvrtasti pleh srednje veličine obložiti sa aluminiskom folijom,odmah vruć puding sipati (ne sve) rasporediti po tepsiji ,zatim namakati keks u pripremljeno mlijeko,onda opet fil,keks ,tri reda keksa treba da bude i na kraju fil premazati.Ostaviti na hladjene par sati .Kada se kolač ohladi uzeti jednu veću tacnu od tepsije u kojoj ste pravili kolač ,staviti tacnu na tepsiju i okrenuti kolač na tacnu .Odstraniti foliju i rezati kolac u kocke.Možete ga ukrasiti perecima i posuti karamel prelivom.
Prijatno!
ponedjeljak, 30. ožujka 2020.
Hrskavi krompir iz rerne
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 1 kašikica vegete
- 1 kašikica crvene paprike
- 1 kašikica bibera
- nepuna kašikica soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 3 kašike palente ili kukuruznog brašna
Priprema:
Krompir oprati,oguliti i izrezati na četiri djela.Krompir staviti u jednu salavetu i osušiti ga ,zatim ga vratiti u zdjelu,sipati začine,ulje,palentu ili kukuruzno brašno i dobro izmješati.Pleh srednje veličine obložiti papirom za pečenje,poredati krompir i staviti na pečenje 25-30 minuta na 200 stepeni.
Kada krompir bude pečen možete ga poslužiti .
Prijatno!
- 1 kg krompira
- 1 kašikica vegete
- 1 kašikica crvene paprike
- 1 kašikica bibera
- nepuna kašikica soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 3 kašike palente ili kukuruznog brašna
Priprema:
Krompir oprati,oguliti i izrezati na četiri djela.Krompir staviti u jednu salavetu i osušiti ga ,zatim ga vratiti u zdjelu,sipati začine,ulje,palentu ili kukuruzno brašno i dobro izmješati.Pleh srednje veličine obložiti papirom za pečenje,poredati krompir i staviti na pečenje 25-30 minuta na 200 stepeni.
Kada krompir bude pečen možete ga poslužiti .
Prijatno!
subota, 28. ožujka 2020.
Slanci
Sastojci:
- 250 ml mlijeka
- 1 kašika šećera
- 1 kašika suhog kvasca
- 50 ml ulja
- 1 kašikica soli
- 1 kašika jogurta
- pola kašikice praška za pecivo
- 350 g brašna
Priprema:
Mlako mlijeko sipati u jednu posudu,dodati šećer,kvasac i promješati malo kašikom.Zatim dodati ulje,sol,jogurt,prašak za pecivo i postepeno dodavati brašno mjesiti kašikom i na kraju rukom tjesto zamjesiti.Tijesto ne smije biti ni puno mekano ni čvrsto.Ostaviti da odstoji 30-35 minuta.
Kada tijesto odstoji radnu površinu malo pouljiti i tijesto malo prekuhati ,od tjesta napraviti 12 manjih kuglica koje treba ostaviti da odstoje 5-6 minuta .Svaku kuglicu na nauljenoj radnoj povrsini rastanjiti i razdužiti,zatim uvijati i još malo rastanjiti rolanjem na radnoj površini.U veću četvrtastu tepsiju staviti papir za pečenje i redati slance.Peći 10 minita na 200 stepeni,zatim preliti slance sa malo brašna,soli i malo vode koje ćete dobro promješati smjesa treba da bude gušća,vratiti u pećnicu i peći još 10-tak minuta.Kada budu slanci gotovi premazati ih sa malo ulja i vruće poslužiti.
Prijatno!
- 250 ml mlijeka
- 1 kašika šećera
- 1 kašika suhog kvasca
- 50 ml ulja
- 1 kašikica soli
- 1 kašika jogurta
- pola kašikice praška za pecivo
- 350 g brašna
Priprema:
Mlako mlijeko sipati u jednu posudu,dodati šećer,kvasac i promješati malo kašikom.Zatim dodati ulje,sol,jogurt,prašak za pecivo i postepeno dodavati brašno mjesiti kašikom i na kraju rukom tjesto zamjesiti.Tijesto ne smije biti ni puno mekano ni čvrsto.Ostaviti da odstoji 30-35 minuta.
Kada tijesto odstoji radnu površinu malo pouljiti i tijesto malo prekuhati ,od tjesta napraviti 12 manjih kuglica koje treba ostaviti da odstoje 5-6 minuta .Svaku kuglicu na nauljenoj radnoj povrsini rastanjiti i razdužiti,zatim uvijati i još malo rastanjiti rolanjem na radnoj površini.U veću četvrtastu tepsiju staviti papir za pečenje i redati slance.Peći 10 minita na 200 stepeni,zatim preliti slance sa malo brašna,soli i malo vode koje ćete dobro promješati smjesa treba da bude gušća,vratiti u pećnicu i peći još 10-tak minuta.Kada budu slanci gotovi premazati ih sa malo ulja i vruće poslužiti.
Prijatno!
petak, 27. ožujka 2020.
Munchmallow kolač
Sastojci za biskvit:
- 6 žumanjaka
- 100 g šećera
- 100 ml mlijeka
- 50 ml ulja
- 100 g brašna
- pola praška za pecivo
- 2 kašike kaka
Priprema:
Žumanjke sipati u jednu posudu malo izmiksati,zatim postepeno dodavati šećer i miksati,dodati mlijeko pa izmiksati,ulje(miksati),brašno pomješano sa praškom za pecivo(miksati) na kraju kakao,i smjesu dobro sjediniti mikserom .U četvrtasti pleh manjih dimenzija staviti papir za pečenje ,ako nemate papir za pečenje pleh premazati maslacem,sipati smjesu i peći 20-tak minuta na 180 stepeni.
Kada biskvit bude gotov malo prohladiti i ako ste koristili papir za pečenje odstraniti ga i biskvit vratiti u pleh.
Sastojci za fil:
- 6 bjelanaca
- 10 kašika šećera
- 2 vanilin šećera
Priprema fila:
Bjelance sipati u veću posudu mutiti mikserom uz postepeno dodavanje šećera i vanilin šećera.Bjelanca treba dobro izmiksati u čvrst šnel.
Tako pripremljena bjelanca sipati na biskvit i ravnomjerno premazati.Kolač vratiti u pećnicu na 150 stepeni 5-10 minuta i uključiti samo gornji grijač,bjelanca trebaju dobiti žućkastu boju,da blago uhvate koricu.Kada bude gotovo malo izbockati čačkalicom.
Sastojci za glazuru:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 1 kašika ulja
- 1 kašika mlijeka
Priprema:
Čokoladu,ulje i mlijeko otopiti na laganoj vatri.
Preliti glazuru preko kolača i ostaviti par sati na hladjenje.
Prijatno!
- 6 žumanjaka
- 100 g šećera
- 100 ml mlijeka
- 50 ml ulja
- 100 g brašna
- pola praška za pecivo
- 2 kašike kaka
Priprema:
Žumanjke sipati u jednu posudu malo izmiksati,zatim postepeno dodavati šećer i miksati,dodati mlijeko pa izmiksati,ulje(miksati),brašno pomješano sa praškom za pecivo(miksati) na kraju kakao,i smjesu dobro sjediniti mikserom .U četvrtasti pleh manjih dimenzija staviti papir za pečenje ,ako nemate papir za pečenje pleh premazati maslacem,sipati smjesu i peći 20-tak minuta na 180 stepeni.
Kada biskvit bude gotov malo prohladiti i ako ste koristili papir za pečenje odstraniti ga i biskvit vratiti u pleh.
Sastojci za fil:
- 6 bjelanaca
- 10 kašika šećera
- 2 vanilin šećera
Priprema fila:
Bjelance sipati u veću posudu mutiti mikserom uz postepeno dodavanje šećera i vanilin šećera.Bjelanca treba dobro izmiksati u čvrst šnel.
Tako pripremljena bjelanca sipati na biskvit i ravnomjerno premazati.Kolač vratiti u pećnicu na 150 stepeni 5-10 minuta i uključiti samo gornji grijač,bjelanca trebaju dobiti žućkastu boju,da blago uhvate koricu.Kada bude gotovo malo izbockati čačkalicom.
Sastojci za glazuru:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 1 kašika ulja
- 1 kašika mlijeka
Priprema:
Čokoladu,ulje i mlijeko otopiti na laganoj vatri.
Preliti glazuru preko kolača i ostaviti par sati na hladjenje.
Prijatno!
petak, 20. ožujka 2020.
Pita od jabuka ili jabukovača
Sastojci:
- Jedno pakovanje jufki
- 6 većih jabuka
- 100 g maslaca
- 100 g oraha
- cimeta po želji
- 2-3 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašika ulja
Sastojci za agdu:
- 300 g šećera
- 400 ml vode
Priprema:
Jabuke očistiti i izribati na rende,u jednu veću šerpu sipati ulje dodati pripremljene jabuke,šećer ,vanilin šećer i propržiti na laganoj vatri 10-tak minuta.Kada se jabuke proprže malo prohladiti dodati orah i cimet.Maslac otopiti na laganoj vatri,zatim uzeti dva lista jufke gornju jufku premazati maslacem ,redati jabuke do pola jufke i uvijati u rolnu.Rezati na jednake djelove i stavljati u tepsiju koju ste predhodno premazali maslacem,postupak ponavljati dok ne potrošite sastojke.Na kraju svaku jabukovaču premazati maslacem i staviti na pečenje 20-tak minuta na 180 stepeni.
Priprema agde:
Vodu i šećer sipati u jednu šerpu i kuhati 45 minuta.
Kada jabukovača bude gotova ostaviti da se ohladi ,zatim vrućom agdom preliti .
Prijatno!
- Jedno pakovanje jufki
- 6 većih jabuka
- 100 g maslaca
- 100 g oraha
- cimeta po želji
- 2-3 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašika ulja
Sastojci za agdu:
- 300 g šećera
- 400 ml vode
Priprema:
Jabuke očistiti i izribati na rende,u jednu veću šerpu sipati ulje dodati pripremljene jabuke,šećer ,vanilin šećer i propržiti na laganoj vatri 10-tak minuta.Kada se jabuke proprže malo prohladiti dodati orah i cimet.Maslac otopiti na laganoj vatri,zatim uzeti dva lista jufke gornju jufku premazati maslacem ,redati jabuke do pola jufke i uvijati u rolnu.Rezati na jednake djelove i stavljati u tepsiju koju ste predhodno premazali maslacem,postupak ponavljati dok ne potrošite sastojke.Na kraju svaku jabukovaču premazati maslacem i staviti na pečenje 20-tak minuta na 180 stepeni.
Priprema agde:
Vodu i šećer sipati u jednu šerpu i kuhati 45 minuta.
Kada jabukovača bude gotova ostaviti da se ohladi ,zatim vrućom agdom preliti .
Prijatno!
Pretplati se na:
Postovi (Atom)