Minina kuhinja

subota, 15. veljače 2020.

Gratinirani krompir s mladim lukom

Sastojci:

- 1 kg krompira
- 3 mlada luka
- 1 kašikica vegete
- 1 kašikica bibera
- 1 kašika ulja
- 1/2 limunovog soka
- 3 jaja
- 250 ml vrhnja za kuhanje
- 100 ml pavlake

Priprema:

Krompir oguliti i u većoj šerpi skuhati.Kada se krompir skuha ostaviti da se malo prohladi rezati ga na četiri dijela,zatim u krompir dodati izrezani mladi luk,vegetu,biber,ulje,limunov sok i sve izmješati.U dublju četvrtastu tepsiju sipati malo ulja i istresti pripremljeni krompir.
U jednu veću zdjelu sipati  jaja,vrhnje za kuhanje i pavlaku,sve dobro sjediniti i preliti preko krompira.Peći 25 - 30 minuta na 200 stepeni.

Prijatno!


četvrtak, 6. veljače 2020.

Pileće šnicle

Sastojci:

- 500 g pilećih prsa
- 2 jaja
- 100 g brašna
- 100 g prezle
- soli po želji

Priprema:

Pileće filete posoliti po želji.Jaja umutiti i malo posoliti također po želji.Filete  prvo uvaljati  u brašno,zatim u jaje i na kraju u prezlu.Redati na manju četvrtastu tepsiju koju ste predhodno premazali sa margarinom ili maslacem,kada poredate šnicle na kraju  ih malo pouljiti.
Peći 30 minuta na 200 stepeni,nakon 15 minuta pečenja okrenuti šnicle i vratiti na pečenje.
Kada bude gotovo servirati po želji i poslužiti.

Prijatno!

srijeda, 5. veljače 2020.

Slatka salama

Sastojci:

- jedno pakovanje oblandi 
- 100 g čokolade za kuhanje
- 500 g mljevenog keksa
- 300 ml mlijeka
- 300 g šećera
- 250 g maslaca ili margarina za kolače
- 100 g grožđica
- 100 g oraha 

Priprema:

U veću šerpu sipati mlijeko,šećer,maslac i čokoladu.Staviti na vatru da se otopi i proključa.Kada proključa skinuti sa vatre,dodati keks i ostaviti da se ohladi.Kada smjesa ohladi dodati grožđice i krupno narezani orah,sve dobro izmješati i sjediniti.Dva lista oblande zamotati u vlažnu salavetu i ostaviti par minuta da oblanda omekša,zatim mazati fil i urolati oblandu.Tako pripremljenu slatku salamu ostaviti par sati na hlađenjeKada se ohladila rezati i poslužiti.

Prijatno!

utorak, 4. veljače 2020.

Sogan dolma

Sastojci:

- 4 glavice crvenog luka
- 400 g mljevenog mesa
- 100 g riže
- 2 čehna bijelog luka
- 2 kašikice vegete
- 2 kašikice crvene mljevene paprike
- par listova sviježeg peršuna
- 2 kašikice bibera
- 3 kašikice soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 3 kašike vode
- 150 ml sos paradajza

Sastojci za zapršku:

- 80 g maslaca
- 4 kašike brašna
- 1 kašiku mljevene paprike



Priprema:

Crveni luk oguliti,ravno odrezati gornju i donju stranu luka.U jednu veću šerpu sipati vodu da proključa zatim dodati luk,malo posoliti i ostaviti da se kuha 10 do 12 minuta.
U jednu posudu staviti meso ,rižu,sitno narezani bijeli luk,vegetu,mljevenu papriku,peršuna,biber i sol,zatim smjesu dobro sjediniti.U pripremljenu smjesu sipati ulje,vodu i još malo izmješati.
Kada se luk skuha polako ćete izvlačiti dio po dio luka i ostavljati na jednu tacnu.


Priprema zaprške:

U jednu manju posudu staviti maslac ,otopiti ga na laganoj vatri,dodati brašno i mljevenu papriku , 2 minute propržiti na laganoj vatri.
Zapršku sipati u manju četvrtastu tepsiju,luk puniti pripremljenom smjesom od mesa,redati u tepsiju i na kraju preliti sos paradajzom koji ćete pomješati sa 50 ml vode.
Peći 30 minuta na 200 stepeni i prekriti folijom,nakon 30 minuta skinuti foliju i peći još 15 minuta na 200 stepeni.
Takodjer sa istom smjesom sam punila listove japraka koje sam predhodno malo obarila .
Ovako pripremljenu sogan dolmu možete poslužiti.

Prijatno!

subota, 1. veljače 2020.

Štrudla sa orasima ili orahnjača

Sastojci za tijesto:

- 450 g brašna
- 80 g maslaca
- 2 žumanjka
- 1 kesica kvasca ili 40g sirovog
- 1 limun
- 200 ml mlijeka
- 4 kašikice šećera

Sastojci za fil:

- 300 g šećera
- 400 g mljevenih oraha
- 250 ml mlijeka
- 2 vanilin šećera

Priprema tijesta:

U jednu posudu sipati brašno,kvasac i malo mlakog mlijeka da se kvasac rastopi,dodati šećer,maslac koji smo predhodno rastopili,isjeđeni limun,žumanjke i malo promješati kašikom zatim ostatak mlijeka dodati i zamjesiti tijesto rukom.Ostaviti 45 minuta na sobnoj temperaturi da tijesto nadođe.

Priprema fila:

U veću posudu sipati orahe,šećer,vanilin šećer i izmješati kašikom,zatim dodati mlijeko i sve dobro sjediniti.

Kada tijesto odstoji i nadođe nakuhati ga sa malo brašna odvojiti na dva jednaka djela,zatim razvijati mazati fil preko cijelog tijesta koje ste razvili i uvijati štrudlu.Isti postupak ponoviti i sa drugim dijelom tijesta.U veći pleh staviti papir za pečenje zatim štrudle.Premazati ih malo sa jednim žumanjkom.Ostaviti štrudle 15 minuta na sobnoj temperaturi da još malo odstoje.
Peći 40 minuta na 160 stepeni.Kada štrudle budu gotove ostaviti malo da se ohlade i poslužiti.

Prijatno!

subota, 25. siječnja 2020.

Rolat Bubble Gum

Super brzi rolat

Sastojci za koru:

- 7 jaja
- 7 kašika šećera
- 7 kašika brašna
- pola kesice praška za pecivo
- 4 kašike tople vode

Sastojci za fil:

- 3 šlag kreme Bubble Gum (dolcela)
- 2 kašike šarenih mrvica
- 2 šlag pjene ili 250 ml slatkog vrhnja
- 450 - 500 ml mlijeka

Priprema biskvita:

Žumanjke odvojiti od bjelanjaka.U jednu veću posudu sipati žumanjke,šećer i pjenasto izmiksati,dodati vodu,brašno pomješano sa praškom za pecivo.
U drugoj posudi ručno izmiksati bjelanjke bez miksera,zatim ih dodati u već pripremljenu smjesu,i sve skupa sjediniti.U pleh srednje veličine postaviti papir za pečenje,sipati smjesu i peći 20-tak minuta na 180 stepeni.Kada biskvit bude gotov ostaviti da se prohladi ,odstraniti papir za pečenje i koru izrezati na tri jednaka djela.

Priprema fila:

U veću posudu sipati 3 šlag kreme bubble gum ,250 ml mlijeka i miksati 2-3 minute na najačoj brznini ,dodati šarene mrvice umješati ih kašikom i mazati prvu koru,zatim staviti drugu koru premazati i na kraju treću koru ne premazujete.
U drugu posudu sipati 2 šlag pjene ,250 ml mlijeka i izmiksati.Zatim premazati treću koru šlag pjenom i okolo rolat,ukrasiti po želji sa ostatkom šlag kreme bubble gum .Rolat ostaviti par sati na hladjenje.

Prijatno!


Domaća čorba od hokaido tikve

Sastojci:

- jedna manja hokaido tikva
- 1 manja glavica crvenog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašikice vegete
- 2-3 kašikice soli
- 1 kašikica bibera

Priprema:

Tikvu oguliti i izrezati na manje komade,u jednu veću šerpu sipati ulje,dodati luk i malo propržiti.Pripremljenu tikvu staviti u šerpu nasuti vodu dodati sol,vegetu,biber i kuhati 10-tak minuta.
Kada se tikva skuha,izmiksati štapnim mikserom .Čorbu sipati u tanjure po želji dodati vrhnje za kuhanje ili pavlaku/kajmak .

Prijatno!