Sastojci:
- 4 glavice crvenog luka
- 400 g mljevenog mesa
- 100 g riže
- 2 čehna bijelog luka
- 2 kašikice vegete
- 2 kašikice crvene mljevene paprike
- par listova sviježeg peršuna
- 2 kašikice bibera
- 3 kašikice soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 3 kašike vode
- 150 ml sos paradajza
Sastojci za zapršku:
- 80 g maslaca
- 4 kašike brašna
- 1 kašiku mljevene paprike
Priprema:
Crveni luk oguliti,ravno odrezati gornju i donju stranu luka.U jednu veću šerpu sipati vodu da proključa zatim dodati luk,malo posoliti i ostaviti da se kuha 10 do 12 minuta.
U jednu posudu staviti meso ,rižu,sitno narezani bijeli luk,vegetu,mljevenu papriku,peršuna,biber i sol,zatim smjesu dobro sjediniti.U pripremljenu smjesu sipati ulje,vodu i još malo izmješati.
Kada se luk skuha polako ćete izvlačiti dio po dio luka i ostavljati na jednu tacnu.
Priprema zaprške:
U jednu manju posudu staviti maslac ,otopiti ga na laganoj vatri,dodati brašno i mljevenu papriku , 2 minute propržiti na laganoj vatri.
Zapršku sipati u manju četvrtastu tepsiju,luk puniti pripremljenom smjesom od mesa,redati u tepsiju i na kraju preliti sos paradajzom koji ćete pomješati sa 50 ml vode.
Peći 30 minuta na 200 stepeni i prekriti folijom,nakon 30 minuta skinuti foliju i peći još 15 minuta na 200 stepeni.
Takodjer sa istom smjesom sam punila listove japraka koje sam predhodno malo obarila .
Ovako pripremljenu sogan dolmu možete poslužiti.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar