Minina kuhinja

subota, 1. veljače 2020.

Štrudla sa orasima ili orahnjača

Sastojci za tijesto:

- 450 g brašna
- 80 g maslaca
- 2 žumanjka
- 1 kesica kvasca ili 40g sirovog
- 1 limun
- 200 ml mlijeka
- 4 kašikice šećera

Sastojci za fil:

- 300 g šećera
- 400 g mljevenih oraha
- 250 ml mlijeka
- 2 vanilin šećera

Priprema tijesta:

U jednu posudu sipati brašno,kvasac i malo mlakog mlijeka da se kvasac rastopi,dodati šećer,maslac koji smo predhodno rastopili,isjeđeni limun,žumanjke i malo promješati kašikom zatim ostatak mlijeka dodati i zamjesiti tijesto rukom.Ostaviti 45 minuta na sobnoj temperaturi da tijesto nadođe.

Priprema fila:

U veću posudu sipati orahe,šećer,vanilin šećer i izmješati kašikom,zatim dodati mlijeko i sve dobro sjediniti.

Kada tijesto odstoji i nadođe nakuhati ga sa malo brašna odvojiti na dva jednaka djela,zatim razvijati mazati fil preko cijelog tijesta koje ste razvili i uvijati štrudlu.Isti postupak ponoviti i sa drugim dijelom tijesta.U veći pleh staviti papir za pečenje zatim štrudle.Premazati ih malo sa jednim žumanjkom.Ostaviti štrudle 15 minuta na sobnoj temperaturi da još malo odstoje.
Peći 40 minuta na 160 stepeni.Kada štrudle budu gotove ostaviti malo da se ohlade i poslužiti.

Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar