Sastojci za biskvit:
- 6 žumanjaka
- 100 g šećera
- 100 ml mlijeka
- 50 ml ulja
- 100 g brašna
- pola praška za pecivo
- 2 kašike kaka
Priprema:
Žumanjke sipati u jednu posudu malo izmiksati,zatim postepeno dodavati šećer i miksati,dodati mlijeko pa izmiksati,ulje(miksati),brašno pomješano sa praškom za pecivo(miksati) na kraju kakao,i smjesu dobro sjediniti mikserom .U četvrtasti pleh manjih dimenzija staviti papir za pečenje ,ako nemate papir za pečenje pleh premazati maslacem,sipati smjesu i peći 20-tak minuta na 180 stepeni.
Kada biskvit bude gotov malo prohladiti i ako ste koristili papir za pečenje odstraniti ga i biskvit vratiti u pleh.
Sastojci za fil:
- 6 bjelanaca
- 10 kašika šećera
- 2 vanilin šećera
Priprema fila:
Bjelance sipati u veću posudu mutiti mikserom uz postepeno dodavanje šećera i vanilin šećera.Bjelanca treba dobro izmiksati u čvrst šnel.
Tako pripremljena bjelanca sipati na biskvit i ravnomjerno premazati.Kolač vratiti u pećnicu na 150 stepeni 5-10 minuta i uključiti samo gornji grijač,bjelanca trebaju dobiti žućkastu boju,da blago uhvate koricu.Kada bude gotovo malo izbockati čačkalicom.
Sastojci za glazuru:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 1 kašika ulja
- 1 kašika mlijeka
Priprema:
Čokoladu,ulje i mlijeko otopiti na laganoj vatri.
Preliti glazuru preko kolača i ostaviti par sati na hladjenje.
Prijatno!
Minina kuhinja
petak, 27. ožujka 2020.
petak, 20. ožujka 2020.
Pita od jabuka ili jabukovača
Sastojci:
- Jedno pakovanje jufki
- 6 većih jabuka
- 100 g maslaca
- 100 g oraha
- cimeta po želji
- 2-3 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašika ulja
Sastojci za agdu:
- 300 g šećera
- 400 ml vode
Priprema:
Jabuke očistiti i izribati na rende,u jednu veću šerpu sipati ulje dodati pripremljene jabuke,šećer ,vanilin šećer i propržiti na laganoj vatri 10-tak minuta.Kada se jabuke proprže malo prohladiti dodati orah i cimet.Maslac otopiti na laganoj vatri,zatim uzeti dva lista jufke gornju jufku premazati maslacem ,redati jabuke do pola jufke i uvijati u rolnu.Rezati na jednake djelove i stavljati u tepsiju koju ste predhodno premazali maslacem,postupak ponavljati dok ne potrošite sastojke.Na kraju svaku jabukovaču premazati maslacem i staviti na pečenje 20-tak minuta na 180 stepeni.
Priprema agde:
Vodu i šećer sipati u jednu šerpu i kuhati 45 minuta.
Kada jabukovača bude gotova ostaviti da se ohladi ,zatim vrućom agdom preliti .
Prijatno!
- Jedno pakovanje jufki
- 6 većih jabuka
- 100 g maslaca
- 100 g oraha
- cimeta po želji
- 2-3 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašika ulja
Sastojci za agdu:
- 300 g šećera
- 400 ml vode
Priprema:
Jabuke očistiti i izribati na rende,u jednu veću šerpu sipati ulje dodati pripremljene jabuke,šećer ,vanilin šećer i propržiti na laganoj vatri 10-tak minuta.Kada se jabuke proprže malo prohladiti dodati orah i cimet.Maslac otopiti na laganoj vatri,zatim uzeti dva lista jufke gornju jufku premazati maslacem ,redati jabuke do pola jufke i uvijati u rolnu.Rezati na jednake djelove i stavljati u tepsiju koju ste predhodno premazali maslacem,postupak ponavljati dok ne potrošite sastojke.Na kraju svaku jabukovaču premazati maslacem i staviti na pečenje 20-tak minuta na 180 stepeni.
Priprema agde:
Vodu i šećer sipati u jednu šerpu i kuhati 45 minuta.
Kada jabukovača bude gotova ostaviti da se ohladi ,zatim vrućom agdom preliti .
Prijatno!
subota, 22. veljače 2020.
Čokoladna brza torta
Sastojci:
- Jedno pakovanje tamnih kora za torte (3 komada)
- 4 kesice kreme za torte od čokolade
- 1 kašika šarenih mrvica
- 1 kašika čokoladnih mrvica
- 2 kašike karamel preliva
- 500 ml mlijeka
Priprema:
U veću zdjelu sipati hladno mlijeko, dodati kremu za torte i mutiti mikserom 5-6 minuta.
Prvu koru posuti sa malo mlijeka,zatim premazati kremom i posuti šarenim mrvicama.
Drugu koru takodjer posuti sa malo mlijeka,premazati kremom pa posuti čokoladnim mrvicama.
Treću kremu isto posuti sa malo mlijeka,karamel prelivom i na kraju kremom.Tortu okolo isto premazati sa ostatkom kreme i ukrasiti po želji.
Tortu ostaviti par sati na hladjenje u frižider.
Prijatno!
- Jedno pakovanje tamnih kora za torte (3 komada)
- 4 kesice kreme za torte od čokolade
- 1 kašika šarenih mrvica
- 1 kašika čokoladnih mrvica
- 2 kašike karamel preliva
- 500 ml mlijeka
Priprema:
U veću zdjelu sipati hladno mlijeko, dodati kremu za torte i mutiti mikserom 5-6 minuta.
Prvu koru posuti sa malo mlijeka,zatim premazati kremom i posuti šarenim mrvicama.
Drugu koru takodjer posuti sa malo mlijeka,premazati kremom pa posuti čokoladnim mrvicama.
Treću kremu isto posuti sa malo mlijeka,karamel prelivom i na kraju kremom.Tortu okolo isto premazati sa ostatkom kreme i ukrasiti po želji.
Tortu ostaviti par sati na hladjenje u frižider.
Prijatno!
Kremšnite ili krempita
Brze kremšnite sa kupovnim sastojcima,ne razlikuje se puno od domaće
Sastojci:
- jedan komad lisnatog tijesta
- krema u prahu za kremšnite
- 800 ml hladnog mlijeka
Priprema:
Lisnato tijesto razviti na tanko,jedan veći pleh od rerne okrenuti naopako premazati ga sa par kapi ulja,staviti lisnato tjesto na pleh prerezati ga na pola ,ali prije nego prerežete uzeti manju užu i dublju četvrtastu trpsiju,pa izmjeriti snjom da dobijete dvije jednake kore koje će vam stati u tu manju tepsiju.Kore prije pečenja izbockati viljuškom i peći oko 5 minuta na 200 stepeni.
Kada kore budu gotove jednu stavljate na dno tepsije,a drugi dio prekriti vlažnom krpom.
Kremu sipati u jednu veću posudu,dodati mlijeko i mutiti 5 minuta na najjačoj brzini.
Pripremljenu kremu sipati na koru koju ste stavili u tepsiju,a drugu koru koja je bila prekrivena krpom izrezati u veće kocke i redati preko kreme.Ostaviti par sati u frižider da se ohladi.
Prijatno!
Sastojci:
- jedan komad lisnatog tijesta
- krema u prahu za kremšnite
- 800 ml hladnog mlijeka
Priprema:
Lisnato tijesto razviti na tanko,jedan veći pleh od rerne okrenuti naopako premazati ga sa par kapi ulja,staviti lisnato tjesto na pleh prerezati ga na pola ,ali prije nego prerežete uzeti manju užu i dublju četvrtastu trpsiju,pa izmjeriti snjom da dobijete dvije jednake kore koje će vam stati u tu manju tepsiju.Kore prije pečenja izbockati viljuškom i peći oko 5 minuta na 200 stepeni.
Kada kore budu gotove jednu stavljate na dno tepsije,a drugi dio prekriti vlažnom krpom.
Kremu sipati u jednu veću posudu,dodati mlijeko i mutiti 5 minuta na najjačoj brzini.
Pripremljenu kremu sipati na koru koju ste stavili u tepsiju,a drugu koru koja je bila prekrivena krpom izrezati u veće kocke i redati preko kreme.Ostaviti par sati u frižider da se ohladi.
Prijatno!
srijeda, 19. veljače 2020.
Špinat ili ćušpajz (zdrav i jednostavan za pripremiti)
Sastojci:
- 500 g sviježeg špinata
- 3 čena bijelog luka
- 2 jaja
- 150 ml mlijeka
- 1 kašika brašna
- soli po želji
Priprema:
Špinat očistiti i izrezati na sitno.U jednu dublju tavu srednje veličine sipati 2 kašike ulja,bjeli luk sitno izrezani malo propržiti na laganoj vatri (luk ne smije potamniti) zatim dodati špinat u tavu posoliti po želji i dinstati ga 10 -tak minuta na srednjoj temperaturi.Kada se špinat prodinstao dodati mlijeko dinstati još 1-2 minute.Brašno sa malo mlijeka umutiti i dodati u špinat ,zatim dodajemo i umućena jaja sve skupa izmješati i ostaviti 1-2 minute na vatri .Skinuti sa vatre i poslužiti.
Prijatno!
- 500 g sviježeg špinata
- 3 čena bijelog luka
- 2 jaja
- 150 ml mlijeka
- 1 kašika brašna
- soli po želji
Priprema:
Špinat očistiti i izrezati na sitno.U jednu dublju tavu srednje veličine sipati 2 kašike ulja,bjeli luk sitno izrezani malo propržiti na laganoj vatri (luk ne smije potamniti) zatim dodati špinat u tavu posoliti po želji i dinstati ga 10 -tak minuta na srednjoj temperaturi.Kada se špinat prodinstao dodati mlijeko dinstati još 1-2 minute.Brašno sa malo mlijeka umutiti i dodati u špinat ,zatim dodajemo i umućena jaja sve skupa izmješati i ostaviti 1-2 minute na vatri .Skinuti sa vatre i poslužiti.
Prijatno!
subota, 15. veljače 2020.
Gratinirani krompir s mladim lukom
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 3 mlada luka
- 1 kašikica vegete
- 1 kašikica bibera
- 1 kašika ulja
- 1/2 limunovog soka
- 3 jaja
- 250 ml vrhnja za kuhanje
- 100 ml pavlake
Priprema:
Krompir oguliti i u većoj šerpi skuhati.Kada se krompir skuha ostaviti da se malo prohladi rezati ga na četiri dijela,zatim u krompir dodati izrezani mladi luk,vegetu,biber,ulje,limunov sok i sve izmješati.U dublju četvrtastu tepsiju sipati malo ulja i istresti pripremljeni krompir.
U jednu veću zdjelu sipati jaja,vrhnje za kuhanje i pavlaku,sve dobro sjediniti i preliti preko krompira.Peći 25 - 30 minuta na 200 stepeni.
Prijatno!
- 1 kg krompira
- 3 mlada luka
- 1 kašikica vegete
- 1 kašikica bibera
- 1 kašika ulja
- 1/2 limunovog soka
- 3 jaja
- 250 ml vrhnja za kuhanje
- 100 ml pavlake
Priprema:
Krompir oguliti i u većoj šerpi skuhati.Kada se krompir skuha ostaviti da se malo prohladi rezati ga na četiri dijela,zatim u krompir dodati izrezani mladi luk,vegetu,biber,ulje,limunov sok i sve izmješati.U dublju četvrtastu tepsiju sipati malo ulja i istresti pripremljeni krompir.
U jednu veću zdjelu sipati jaja,vrhnje za kuhanje i pavlaku,sve dobro sjediniti i preliti preko krompira.Peći 25 - 30 minuta na 200 stepeni.
Prijatno!
četvrtak, 6. veljače 2020.
Pileće šnicle
Sastojci:
- 500 g pilećih prsa
- 2 jaja
- 100 g brašna
- 100 g prezle
- soli po želji
Priprema:
Pileće filete posoliti po želji.Jaja umutiti i malo posoliti također po želji.Filete prvo uvaljati u brašno,zatim u jaje i na kraju u prezlu.Redati na manju četvrtastu tepsiju koju ste predhodno premazali sa margarinom ili maslacem,kada poredate šnicle na kraju ih malo pouljiti.
Peći 30 minuta na 200 stepeni,nakon 15 minuta pečenja okrenuti šnicle i vratiti na pečenje.
Kada bude gotovo servirati po želji i poslužiti.
Prijatno!
- 500 g pilećih prsa
- 2 jaja
- 100 g brašna
- 100 g prezle
- soli po želji
Priprema:
Pileće filete posoliti po želji.Jaja umutiti i malo posoliti također po želji.Filete prvo uvaljati u brašno,zatim u jaje i na kraju u prezlu.Redati na manju četvrtastu tepsiju koju ste predhodno premazali sa margarinom ili maslacem,kada poredate šnicle na kraju ih malo pouljiti.
Peći 30 minuta na 200 stepeni,nakon 15 minuta pečenja okrenuti šnicle i vratiti na pečenje.
Kada bude gotovo servirati po želji i poslužiti.
Prijatno!
Pretplati se na:
Postovi (Atom)